Her yıl binlerce yeni ilaç, insan kullanımı için pazara giriyor. FDA ve diğer düzenleyici kurumlar, kapsamlı hayvan testlerinden sonra bu ilaçların bazılarını onaylıyor. Ancak, test için hayvanların kullanılmasıyla ilgili belirli etik sorunlar var. Bazı insanlar bunun barbarca bir uygulama olduğuna ve durdurulması gerektiğine inanıyor. Ancak diğerleri, güvenliklerini sağlamak için ilaçların hayvanlar üzerinde test edilmesi gerektiğine inanıyor.
Hayvan testi, etkilerini ve güvenliğini belirlemek için yeni bir ilacın veya başka bir ürünün canlı hayvanlar üzerinde test edilmesi sürecidir. Bu süreç, dünya çapında çeşitli kurumlar tarafından yürütülmekte ve bazı ürünler için piyasaya sunulmadan önce zorunludur. Bazı ülkeler testlerde hayvanların kullanımını tamamen yasaklarken, diğerleri bunların insanlar üzerinde yapılan testlerle birlikte kullanılmasını şart koşuyor.
1960’larda aktivistler, canlı hayvanlar üzerinde deney yapılmasına karşı bir kampanya başlattılar. 1972’de Amerika Birleşik Devletleri’nde uygulamayı yasaklamayı başardılar. Ancak, diğer ülkelerdeki bilim adamları ürünlerini canlı hayvanlar üzerinde test etmeye devam ettikçe bunun çok az etkisi oldu. Ayrıca, bazı ülkeler yasaklamış olsa da, aktivistler dünya çapında hayvanlar üzerinde test yapılmasını durdurmayı başaramadı. Bunun nedeni, dünya çapında hayvan hakları grupları tarafından kınanmasına rağmen, hayvan testlerinin dünyanın dört bir yanındaki laboratuvarlarda hala yapılmasıdır.
Hayvan hakları aktivistleri, insan olmayan hayvanların izin verilmeksizin yalnızca nesne olarak kullanılmasını içerdiği için hayvan testlerini eleştirdiler. Hayvanların kullanımı acıya ve ölüme neden olur; ayrıca duyguları olan özneler yerine salt özne olarak kullanılırlar. Bu nedenle, bu uygulamanın diğer canlı organizmalarla olan ilişkimiz üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Diğer türlere karşı düşmanlığımızı artırır ve hayvancılık uygulamaları yoluyla kirlilik ve sömürü yoluyla toprak anayı kendi nüfusuyla birlikte yok etmemize neden olur.
Hayvan hakları aktivistlerine göre, hayvan deneyleri yapmanın üç ana kusuru vardır: etik eksikliği, kanunsuzluk ve şeffaflık eksikliği. Örneğin, araştırmacılar eylemleri için herhangi bir hükümet onayı almazsa, yasa dışı bir deney yapılabilir. Ayrıca, araştırmacıların deneylerini gerçekleştirirken neler yapabileceklerine dair bir düzenleme yoktur – bu da bu testleri yasa dışı kılar ancak ilgili hayvanlar için de son derece tehlikelidir.
İlaçların insanlarda kullanılmadan hayvanlar üzerinde test edilmesi yasaktır. Canlılar üzerinde bu tür deneyler yapmanın elbette alternatifleri var; ancak, elli yılı aşkın bir süre önce terk edildiğinden, şu anda hiç kimse onlara aşina değil veya yönergeler veya yönetmelikler aracılığıyla onları tavsiye edemiyor. Hükümetlerin canlı hayvanlar üzerinde deneyleri – en azından kimyasal maddeler için – resmi olarak yasakladığı o zamanlar gelene kadar, insan tüketimi için yeni ilaçlar geliştiren şirketlerin, bunları canlı yaratıklar (insan olsun ya da olmasın) üzerinde kullanmadan önce hayvanlar üzerinde test yapmasına ihtiyaç duyulacaktır. ) her iki şekilde de insanca muamele garanti edilmez.
(Visited 6 times, 1 visits today)