Arkadaşlarınızla bir doğa gezisinde olduğunuzu düşünün ve bu gezi sırasında talihsiz bir şekilde onlardan ayrı düşüyorsunuz. Üşüyorsunuz, paniklemiş durumdasınız ve hava kararmaya başlıyor ne yapmanız gerekiyor? Etrafta deliler gibi koşup bağırmak mı yoksa barınacak bir yer mi bulmak mantıklı geliyor? Siz de barınacak bir yer bulmanın mantıklı olduğunu düşünüyorsanız gelin sizinle birlikte neler yapmamız gerektiğini öğrenelim.
Düşünce Yapısı
Üşüyorsunuz, açsınız ve hava kararmaya başlıyor doğal olarak sizin ruh haliniz de değişmeye başlıyor. Bunun olması çok doğal ama yapmanız gereken kendinize güvenmek ve sakinleşmeye çalışmak. Pek de dengeli olmayan bir ruh hali ile karar vermek fazla mantıklı olmaz, kendinizi toparladıktan sonra neler yapmanız gerektiğini ve elinizde neler olduğunu bilmeniz gerekiyor.
Başınızı Sokacak Bir Yer
Sakinleştiniz mi? Öyle olduğunuzu umuyorum. Tamam o zaman şimdi barınacak bir yer bulma vakti. Bu iş için bir mağara güzel olabilir fakat boş olduğundan emin olmalısınız yoksa ağırlığı 600 kiloyu aşan ‘sevimli mi sevimli’ bir boz ayıyla karşılaşmak maceranızın erken bitmesine sebep olabilir. Bu yüzden büyük ağaçların dışarıda kalmış kökleri veya üstü kapalı olan herhangi bir yapıyı tercih etmeniz gerekmekte. Yalıtkanlık için yatacağınız alanı ağaç yaprakları ile kapatmalı ve bir rüzgarlık yapmalısınız. Rüzgarlık için toprağa dikey şekilde yerleştirilen çubukları kuru yapraklarla kapatmalı ve bunların sağlamlığından emin olmalısınız.
Davetsiz misafir olarak gitmek etik bir davranış olmaz en iyisi mesafeli bir ilişki yakalayabilmek bence 🙂
Ateş Yakmak
Gelelim en önemli kısma. Ateş hayattır, sizi hem bedenen hem de zihinsel olarak güçlü hissettirir. Suyu kaynatıp içilebilir hale getirebilir, ıslanan giysilerinizi kurutabilir, vahşi hayvanları uzak tutabilir veya yiyeceğinizi pişirebilirsiniz. Ateş yakmadan önce düşünmeniz gereken şeyler var ve verdiğiniz cevaplara göre hareket etmelisiniz.
Ne kadar yakıtın var?
Ateşi neden yakmak istiyorsun?
Ateş yakacağın yer sudan ve rüzgardan korunuyor mu?
Ateşin ne kadar yoğun olması gerekiyor?
Örnek olarak yeni yağmur yağmış ve güçlü rüzgarlar esen bir yerdesiniz (şansa bak). 1 metrelik bir çukur kazıp büyük taşlar ve yakıt olarak kullanılmayacak kütük parçalarını duvar inşa etmek için kullanın. Duvarınızın rüzgarı durduracak şekilde olmasına dikkat etmelisiniz böylelikle olası orman yangınlarının önüne geçmiş olursunuz ve ateşinizi daha iyi korursunuz. Ateş için üç şeye ihtiyacınız var: kav, çıra ve yakıt. Kav kesinlikle kuru olmak zorunda ki kıvılcımı başlatabilesiniz. Çıra da kuru olmalı, çıranın yapısı gereği çabuk ateş alır ve ısıyı çabuk artırır. Yakıt seçimi ıslak ve yeşil olmayan odun parçaları olmalı, büyük bir kütük bu iş için idealdir.
Ateş Yakma Yöntemleri
Kızılderili metodu çoğu durum için geçerli ve güzel bir metoddur ama karlı bir ortamda piramit yöntemi daha mantıklı olacaktır, seçimi sizin yapmanız gerekmekte. Kıvılcımı nasıl başlatacağız sorusuna gelirsek klasik bir bilgi olan iki çubuğu birbirine sürterek ateş elde etmeye çalışabilirsiniz ya da kamp malzemeleri satan bir yerden ‘magnezyum çubuğu’ alabilirsiniz. Böylelikle daha kolay ateş yakarsınız ve daha az enerji harcamış olursunuz geziye çıktığınızda bu çubuğu yanınızda bulundurmanızda fayda var.
Su Bulmak
Bir insan havasız 3 dakika, barınaksız 3 saat, yemeksiz 3 hafta ve susuz sadece 3 gün dayanabilir. Ateşi ve barınak işini hallettikten sonra önceliğiniz su bulmak olmalı. Yağmur sularını biriktirebilir, bir su kaynağındaki suyu kaynatıp süzerek temiz su elde edebilirsiniz. Peki bunların hiçbiri yoksa ne yapacağız? Öncelikle gereksiz su kaybından kaçınmalıyız. Güneşin tepede olduğu saatlerde barınaktan ayrılmamak ve fazla enerji harcamak özellikle terleyip vücudunuzdaki suyu harcamamanız gerekmektedir. Sabah güneşiyle birlikte çimlerin üzerinde bulunan ‘çiy’ damlalarını emici bir materyalle toplayıp sonradan suyunu sıkabilirsiniz ya da bol yapraklı bir ağaç dalının üstüne poşet geçirip terleme yoluyla su kaybetmesini sağlayabilirsiniz. Güneş görmeyen büyük kayaların arasında su bulma ihtimaliniz de çok yüksektir.
Yemek Bulmak
Güzel bir barınak bulmak, ateş yakmak, su bulmak vesaire derken harcadığınız kaloriyi düşünebiliyor musunuz? Kaybettiğiniz kalorileri geri almak için yiyecek bulmanız gerekmekte. Bu en zor kısımlardan biri. Doğadaki çoğu bitki zehirlidir, bu işin eğitimini almadıkça denemenizi tavsiye etmem. Düşüncesi her ne kadar rahatsız edici olsa da hayatta kalmak için yapmanız gereken şeyler vardır bunlardan biri de başka bir canlıyı avlamak. Bitkilerden zehirlenme olasılığınız çok fazla olduğu için en mantıklısı bir tavşan tuzağı kurmak olur.
Tavşan Çukuru
1- Tavşanlar 1 metreyi rahatlıkla zıplayabilen canlılardır, ne kadar derin çukur kazarsanız o kadar iyi olur.
2-Sadece çukurun üstünü kapatacak şekilde kuru yaprak kullanıyorsunuz, yaprakların üstte kalması için 2-3 dal parçası kullanmanız lazım.
3-Şanslı olduğunuzu varsaydım ve yanınızda yiyecek bir şey olduğunu düşündüm elma armut vb. meyveleri tavşanı çekmek için kullanabilirsiniz.
4-Tuzağınızı sürekli kontrol edin ve sabırlı olun. Sonunda istediğiniz sonuca ulaşacaksınız.
Umarım bunlardan hiçbirini yapmak zorunda kalmazsınız ama öyle bir şey olursa yazımı hatırlamanızda fayda var 🙂 Sağlıcakla kalın.