Hayatını İnsanlara Adamak…

Günümüzde dikkatleri oldukça üzerine çeken, çok hassas bir tartışma konusu bulunmaktadır: hayvanlar üzerinde test edilen ilaçlar ve ürünler. Bu konu hakkında neredeyse her kafadan bir ses çıkmaktadır ve bu konuya getirilen cevaplar ikiye ayrılır: Hayvanlar üzerinde test yapmak serbest olmalı veya hayvanlar üzerinde test yapmak serbest olmamalı. Sizce hayvanlar üzerinde test yapmak serbest olmalı mı?

Bildiğiniz gibi her sene milyonlarca hayvan kobay olarak kullanıldıkları için laboratuvarlarda hayatlarını kaybetmekte. Hayatlarını insanlara adayan bu hayvanlar, sadece bir ilaç testi için hayata gözlerini yummakta. Bu testlerin insan sağlığı için mühim olduğunu savunan bir kesim var. Açıkçası savundukları düşünce tam anlamıyla hatalı değil. Evet, insan sağlığında büyük bir rol oynayan ilaçların tüketiciye ulaşmadan birtakım testlerden geçmesi gereklidir fakat bu testleri canlı hayvanlar üzerinde test etmek sahiden de tek çözüm yolumuz mu? Elbette ilaçları test etmenin farklı yolları da vardır. Ne yazık ki ilaç üreticileri tarafından en çok tercih edilen test yolu, hayvanlar üzerinde deney yapmaktır.

Peki, hayvan deneyleri nasıl yapılır? Test edilecek ilaçların etkilerini gözlemlemek için öncelikle hayvanlarda suni semptomlar oluşturulur ve sonrasında teste tabi tutulan ilaç hayvana enjekte edilir. Enjeksiyon sonucunda iyileşme belirtisi göstermeyen hayvanlar acı çekerek yaşama veda ederler. İyileşme belirtisi gösteren hayvanlar ise yaşamlarına bir kobay olarak devam ederler. Hayvan testleri her zaman kesin sonuç vermemekle beraber oldukça risklidir. Bildiğiniz gibi, her insanın bünyesi hastalıklara veya tedavilere farklı cevap verir. Bu durum hayvanlar için de geçerlidir. Bu sebepten ötürü hayvan testlerine her zaman körü körüne inanmamak gerekir.

Hayvanlar üzerinde yapılan kan dondurucu testler hayvan haklarına aykırıdır. Deneylerin içeriği veya yapılış amaçları ne olursa olsun hayvan haklarını yok sayarak bir katliama yol açmaktadır. Hayvan deneyleri tüm dünyada acilen yasaklanmalıdır.

Hayvan deneyleri yerine ne kullanılabilir? İlaçları masum canlar üzerinde test etmek yerine, laboratuvar ortamında üretilen hücre ve doku örneklerinde test yapılabilir. Bu yöntem “In Vitro” olarak adlandırılır ve gerçekleştirilen bu testler sırasında hiçbir canlı zarar görmemektedir. Aslına bakarsanız daha net sonuç veren testlerde bunlardır. Üzülerek söylüyorum ki, bu testlerin insanlar tarafından çok fazla tercih edilmemesinin sebebi hayvan testlerinin bu testlere göre daha kolay yapılmasıdır. Bu testler bakıldığında yapılması pek de zor değil fakat hayvanlar üzerinde yapılan testlerle karşılaştırıldığında daha komplike olmaları insanları hayvanlar üzerinde test yapmaya yönlendiriyor.

Bence, hayvanlar üzerinde yapılan testler kesinlikle yasaklanmalıdır. Pek tabii ki ilaçların bir şekilde test edilmesi gerekmekte fakat bu testler illaki hayvanlar üzerinde yapılmak zorunda değil. İnsan sağlığı kasıtlı bir şekilde başka canların hayatına mal edilirse bu hayvan haklarını göz ardı ederek bir nevi katliama yol açar. Hayvanları bir can olarak görmeyip evrendeki tek canlı varlıklar biz, insanlarmışız gibi davranmayı acilen bırakıp her canlıya hak ettiği gibi davranmalıyız. İnsanları yüceltip hayvanları ezen bir topluluk oluşmakta; bu topluluk uzun vadede bize, hayal edemeyeceğimiz kadar zarar verebilir. Ekosistem bozulduğu takdirde tüm canlıları büyük çaplı bir felaket vuracaktır, biz bu ihtimalleri göz ardı etmeksizin hayvanlara karşı olan tutumumuzu acilen değiştirmeliyiz.

İnsanların ilahlaştırılıp hayvanların maddileştirildiği bir toplum haline gelmiş bulunmaktayız. Hayvanları bir canlı olarak değerlendirmek yerine deney aracı olarak kullanmak kesinlikle yasaklanmalıdır. İnsan sağlığında büyük bir rol oynayan ilaçların test edilme aşamasında canlı hayvan kullanmaktansa laboratuvar ortamında oluşturulabilen hücre ve dokularla söz konusu ilaçları test etmeliyiz. Unutmayın ki, hayvanlarda insanlar gibi canlı varlıklardır ve onlar da bizim gibi acıyı hissederler. Hayvanları kendi menfaatlerimiz doğrultusunda kullanmak yanlış ve acımasızca bir davranıştır.

 

(Visited 7 times, 1 visits today)