Renklerin bizim üzerimizde birçok etkisi var değil mi? Bizim ruh halimizi değiştirebiliyor. Mesela canlı renkte bir kıyafet giydiğimizde karşımızdaki kişi bize “İçimi açtın, ferahladım.” tarzında cümleler kurarken simsiyah veya koyu renklerde kıyafet giydiğimizde “İçim daraldı, bunaldım.” tarzında cümleler sarf edebiliyor. İşte bunların hepsinin bir nedeni var.
Hiç düşündünüz mü neden bir mağazaya girdiğimiz de kendimizi iyi hissettiğimiz veya dikkatimizi çeken kıyafetlere yöneliyoruz? Mesela kırmızı bir kıyafet fazlasıyla dikkat çekici öyle değil mi? Çünkü kırmızı rengin canlandırıcı etkisi vardır ve en belirgin özelliği aşkı temsil etmesidir. Sadece kıyafetlerden yola çıkmayalım. Sosyal hayatımızda, sokakta karşımıza çıkan levhalar, ışıklar, kartlar… Bunların kırmızı olması tesadüfi olmamalı. İlgi ve dikkat çeken bir renktir, uyarıcıdır.
Kırmızı rengin aşkı simgeliyor oluşu nedendir peki? Bana göre kırmızı; kan basıncını, vücut ısısını, enerji ve coşkuyu harekete geçirdiğinden aşkı simgeliyor.
Beyaz renge gelirsek hepimizin bildiği üzere saflığı temsil eder. Gelinlikler neden beyazdır? Çünkü beyaz, saflığı ve temizliği temsil eder. Gelinlikler de bu yüzden beyazdır. Mesela kafelerde beyaz masa örtüsü kullanılıyorsa bu o kafenin temiz olduğunu gösteren önemli bir detaydır.
Yeşil; kuşkusuz tabiatın, doğanın rengidir. İçimizi ferahlatır. Bundan ötürü yeşil bir alana veya ormana gittiğimizde kendimizi rahatlamış ve huzurlu hissederiz. Benim size önerim canınız sıkkınken yeşili görebileceğiniz, toprağa basabileceğiniz, kuş cıvıltılarını dinlerken bol oksijeni içinize çekebileceğiniz alanlara gidin.
Mavi, evrende karşımıza en çok çıkan renklerdendir. Gökyüzü ve deniz bir yana şairlerin de ilhamıdır. ”Maviyi soruyordun, gözlerimden yüzüme yayılan maviyi mi? Bir renk değildir mavi huydur bende.” derken Edip Cansever, ” Bir yerden bir mavi gibi bir yerden bir rüzgar, herkes nasıl sanırsa kendini öyle tastamam.” derken Turgut Uyar ve ”Hele martılar, hele martılar her bir tüylerinde ayrı telaş…Gün olur, başıma kadar mavi; gün olur başıma kadar güneş; gün olur, deli gibii…” derken Orhan Veli ve nice kalem ustaları… Mavi; özgürlüğü, huzuru ,sakinliği ve derinliği temsil eder, umuda yolculuktur.
Benim en sevdiğim renge geliyoruz şimdi de: siyah. Aslında siyah diye bir renk yoktur. Siyah tüm renkleri emer. Bu sebepten doğada siyah renk bulunmaz. Siyah, matemi temsil eder. Mesela, cenazelerde insanlar genellikle siyah renk tercih eder. Sebebi ise o gün herkesin hüzünlü olmasıdır. Ben neden mi seviyorum bu rengi? Bildiği gibi siyah aynı zamanda asaletin rengidir. Fon gibidir, dikkat dağıtmaz ve baskındır.
Pembe; neşe ve mutluluk verir. ”Tozpembe hayaller” de bu hislerden yola çıkılarak kullanılan bir tabir olsa gerek. Cinsiyeti olan bir renk olması hasebiyle erkekler tarafından hayatlarının hiçbir alanında tercih edilen bir renk olmamıştır.
Toprağın rengi olan kahverengi; doğallığı,ciddiyeti ve dayanıklılığı temsil eder.Sosyal denge simgesidir. Zihin üzerinde etkilidir. Kahverengi, bulunduğu ortamda insanın hareketini hızlandırır. Bu sebeple kafelerde genellikle kahverengi kullanılır.
Mor; zenginliği, asaleti, lüksü temsil ediyor. Açık tonlardaki morun rahatlatıcı etkisi olduğu söylenir. Hayal gücünü zenginleştirdiğinden ve ilham verdiğinden çalışma odalarında tercih edilen bir renktir. Morun iyi yönde ne denli etkisi varsa kötü yönde de etkisi olduğu söylenir. Koyu tonlardaki mor; hüznü ,üzüntüyü ve depresyonu çağrıştırır. Belki de bu yüzden intihar edenlerin en çok sevdiği renklerden biridir. Bu da nasıl tespit edildiyse… ”İntihara teşebbüs eden 100 kişiye ‘En sevdiğin renk nedir?’ diye sorduk. Hep aynı cevap: Tabii ki mor (!)”
Gri; siyah ve beyazın karışımı sonucunda ortaya çıkan bir renktir. Ciddiyet ve halsizliği çağrıştırır. Ciddiyeti temsil ettiğinden ”devlet kurumu” rengi diyorum ben. Ama inkar edilemez bir şekilde de gözün en rahat algıladığı renklerden biridir.
Siz, hayatın tüm renkleriyle barışık olun. Unutmayın ki her renk bir çağrışımdır. Her renk hayatın içindendir, hayattır.
KAYNAKÇA: https://onedio.com
http://www.renklerinanlamlari.com