HAYATIMIZDA FİZİK KURALLARI

Fizik yasaları, bilim insanları tarafından kanıtlanmış ve tüm evren için geçerli olan, yıllar boyu yapılan gözlemlere ve deneylere dayanarak çıkarılan sonuçlardır. Newton’un Birinci Hareket Yasası, Newton’un İkinci Hareket Yasası, Newton’un Üçüncü Hareket Yasası, Kütle-Kuvvet Çekirdeği, Sürtünme Kuvveti, İnertial Navigasyon Yasası, İzafiyet Teorisi ve Elektromanyetik Kuvvet başlıcalarıdır.

Mevcut fizik yasalarından birini değiştirmek istesem diye düşündüğümde, aklıma ilk gelen yerçekimi oldu. Yerçekimi olmasa uzayda uçardım diye düşünüyordum ki şu yazıyı okudum: “İngiltere’deki Portsmouth Üniversitesi’nden gökbilimci Karen Masters, yerçekimsiz ortamın dünya üzerindeki fiziksel etkilerini şöyle sıralıyor: Dünya, tıpkı bir ipe bağlı olarak başınızın üzerinde çevirdiğiniz bir cisim gibi hızla dönmektedir. Yerçekimini ortadan kaldırmak, ipi bırakmakla aynı şeydir. Dünya üzerine yapışık olmayan her şey, atmosfer, okyanuslar, göller, nehirler uzaya fırlayacak, uzayda kaybolacaktır.” Bunun üzerine yerçekimini değiştirme fikrinden vazgeçtim ve bence en eğlenceli olanını buldum: Sürtünme Kuvveti!

Sürtünme kuvveti olmazsa her şey kayardı, sanki büyük bir kaydırak var ve istediğim her şey kayıyor. Hayal ettiğimde bu fikir bana çok eğlenceli geldi. Ancak sürtünme kuvvetinin cisimlerin yüzeyde tutunmasına yardım eden bir etken olduğunu hatırladım. Sürtünme kuvveti var olmasaydı, birçok yaşamsal faaliyet mümkün olmayacak, yolda yürüyemez, bir yerde oturamaz, yemek yiyemez, yazı yazamaz, araç kullanamazdık. Bu durumda tüm fizik kuralları yerinde dursun, bu şekilde dünya çok güzel ve yine de eğlenceli!

(Visited 8 times, 1 visits today)