Günün çoğu vaktini televizyon izleyerek mi harcıyorsunuz? Hatta belki de televizyon izlemeye o kadar bağlandınız ki hayatınızı bir elektronik cihaz ele geçirmiş, yaptığınız işler eskisi kadar verimli değil, televizyonun verdiği tembellik bu verimliliği düşürdükçe düşürüyor. Yoksa siz dinlenmek ve rahatlamak için kısaca izleyip kapatırım deyip bu rahatlığa bağımlı olanlardan mısınız? Televizyonu üretip para kazananlar ya da televizyonda izlediğimiz diziler ve reklamlar ne kadar bu işi yapanlar için iyi olsa da televizyonu çok fazla izlemek sağlık, sosyal, psikolojik anlamda bir kişinin hayatını ciddi anlamda olumsuz yönde etkileyebilir. Kendinize birçok anlamda zarar verirken bu işi yapanlara kazandırabilirsiniz.
Bilgi veren programları seyretmek, sanatı, bilimi, dünyanın öbür ucunda neler olup bittiğini öğrenmek için güzel bir yöntem olmasına karşın bunun yanında birçok zararları da var televizyon izlemenin. Bunların en önemlisi ve en başında sağlık vardır. Yaydığı ışık gözleri yorarak daha az aktif çalışmasına yol açar, küçük yaşlardan itibaren koltuk başında uzun süreler televizyon izlemek obezite riskini arttır, şiddet içeren programlardan özellikle küçük çocuklar gördükleri zaman etkilenebilir ve psikolojileri bozulabilir, uzun süre boyunca televizyon izlemek bağımlılık yapar ve bunlar gibi daha birçok nedenden insanlar kötü yönde etkilenebilirler. Ayrıca sosyal alanda da aileyle geçirilen zamanı azaltarak iletişim kopukluğunu sağlar.
Bir ülkenin toplum düşünelim. Bu toplumun %85’inin en sık yaptığı aktivitelerden biri televizyon izlemek. Bu toplumun televizyon izleyen sayısını nasıl azaltabiliriz? Azaltsak bile bağımlılık yapan bu aktivite kısa süreli bir etki mi olur sizce?
Ben bu ülkenin Kültür ve Turizm Bakanı olsam ilk önce herkesin görmesi için bir şeyler yapmaya çalışırdım. Hatta belki televizyonlarda televizyon izlemeyi azalttırmaya yön verecek şeyler buna işe yarayabilir. Çünkü televizyonu bağımlı bir şekilde izleyen insan buradan zararlarını ve etkilerini gördükçe kendisine zarar verdiğini düşünüp televizyon izlemeyi en azından azaltabilir. İnsanların hobilerini arttırmaları televizyonun karşısından zaman geçirmek yerine kendisini her türlü geliştirebilecek aynı zamanda çok keyif alacağı en yararlı aktivitelerdir. İnsanların bu tarz hobilerle uğraşmaları için şehirlerdeki bu tarz imkanları arttırıp insanların böyle faaliyetlere yönelmesini sağlardım. Televizyon izlenmesini azaltmak için kişisel yapılacak şeyleri belirleyip insanların bunları öğrenmesini sağlardım. Örneğin televizyon izlemek yerine aileyle, dostlarla yapılan sohbetlerin daha keyifli olabileceği, çocukların televizyon izlemek yerine dışarı çıkıp sokak oyunları oynamaları, arkadaşlarıyla vakit geçirmeleri onların her türlü yararına olacağını, yapılan araştırmalar sonucu televizyon izlemenin beyin gelişimini olumsuz yönde etkilediğini, kitap okumanın ise geliştirdiğini söyleyerek kitap okuyan insan sayısını da arttırmaya çalışırdım.
Her şeyin azı karar çoğu zarardır. Biz televizyon izleyerek yeni şeyler öğrenip gündemi buradan takip edebilsek de günümüzün çoğunu bu aktiviteyi yaparak geçirirsek ve hatta bağımlı hale gelirsek kendimizi ve hatta çevremizi bile her türlü kötü bir şekilde etkileriz. Gün içinde yapacağımız işlerin verimliliğini azaltan sağlığa zarar veren bu aktivitede zamanının çoğunu televizyon izleyerek geçiren bir kişi bu durumunu azaltacak şekilde acil önlemler almalı ve hayatının kendi yönetmesi gerekirken televizyonun hayatını ele geçirmesini her türlü engellemlidir.