Hayallerine Bile Hükmedemez mi İnsan?

”Toplumun, ailenin ve sistemin, kişinin amaçlarına ulaşmasında etkisi azdır. İnsan kendi çabasıyla istediği noktaya gelebilir .” Cümlesi benim için çoğu kişi tarafından doğru gibi görülen, ancak sanıldığı kadar gerçek olmayan bir düşünceden ibarettir sadece. Tabii ki  başarıya giden yolda en büyük rol kişinin kendisinde yer almakta fakat, onun dışındaki faktörlerin üzerimizde ki etkilerini de göz ardı edemeyiz.

Birey her ne kadar çevresindeki insanların söylediklerine kırılmayıp, toplumun davranışlarına kulak asmamaya çabalasa da, kendine olan inancını ve güvenini çok sağlam şekillendirmişse de, bunlara rağmen ona az da olsa kendini sorgulayabilecek bir düzeyde darbe alır. Bazı kişilerde bu darbe onları daha çok hırslandırmaya yarar, kendilerini kanıtlayıp çevresini, söylenleri, yapılanları haksız çıkarmaya çalışır. Kimi insanda da ise bu durum ters teper, kendine inanmayı bırakıp sorgulamaya başlar amaçlarını, hayallerini, emeklerini ve en sonunda pes eder. Bu ihtimalin de olasılık yüzdesini ele aldığımız zaman toplumun, ailenin ve sistemin insanın amaçlarına doğru giden yolda etkisi az, insan kendi verdiği mücadele ile hayal ettiği noktaya gelebilir yorumunu yapmak ne kadar doğru olur tartışılmalı bence. Kişi çevresinde herhangi biri tarafından yapılan yorumlardan veya davranışlardan psikolojik olarak iyi veya daha kötü bir şekilde etkilenir , bu insandan insana göre değişkenlik gösterir ama bunun sonucunda iyi de olsa, kötü de olsa kişiyi eninde sonunda bir şekilde etkilediği gerçeğini hiçbir şey, hiçbir zaman değiştiremez. Başkaları tarafından kişinin bazen ”iyilik amaçlı eleştirme” bazen ise eğlenmek adı altında yapılan bu davranışlar ve söylenen sözler günümüzde oldukça arşta ve giderek daha da artmakta olan zorbalığın bir parçasıdır aslında. Toplumdaki kendini bilmez insanların yaptıkları her şey kusursuzmuş gibi davranıp kendi yaptıklarını sorgulamadan başkalarının hayatına karışması , açıklarını aramaları ve sanki hakları varmış gibi onları eleştirmeleri, bu duruma maruz kalan insanların hayallerini, hedeflerini ve amaçlarına giden yoldaki çalışmalarını etkileyip kişilerin kendilerine karşı var olan güvenini yitirmesine neden oluyor. Peki bu olayın tam tersinin gerçekleşme ihtimalini düşünürsek, çevredeki ve toplumdaki herkesten destek alan bir birey yanındakiler tarafından olumlu dönütler alıyor olmasına rağmen yine de ona karışıp, onu yönlendirmeye çalışmayacaklar mı? Hayallerine müdahale etmeyecekler mi? En basitinden örnek vericek olusak meslek seçme durumu. Her zaman onay alacak mı insanlar tarafından.

 

Bu etkenleri göz önünde bulundurduğumuz zaman, kişi sadece kendi verdiği mücadeleyle hedefelerine ulaşabilir diyebilme hakkımız var mı sizce. Bu durumda ben sizlere soruyorum hayallerine bile hükmedemez mi insan?

(Visited 20 times, 1 visits today)