Hayallerin Peşinde

Hayal kurmanın gücüne inanıyorum çünkü “Olmaz Paşa’m!” diyenlere inat bu vatanı sıfırdan yaratmaya inanmış ve Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuş olan bir Ata’ya sahibim.  Çocukluğumdan beri “Düş kurma, ancak masallarda gerçekleşir böyle şeyler.” diyenlere inat hayal ediyorum çünkü her şeyin hayal etmekle başladığına inanıyorum.

Hayal kurmanın gücüne inanıyorum çünkü insanoğlunun, yeryüzündeki var oluşundan itibaren yarattığı her şeyin, hayal etmekle başladığını biliyorum. Dünya’nın tahmini 4.54 milyar yaşında olduğu söylenir. Dile kolay 4.54 milyar yıl!  Tesla’lar, Karl Benz’ler, Edison’lar, Einstein’lar, Alen Turing’ler.. Dünyada geniş yankılar uyandırmış ve teknolojinin hız kazanarak buralara kadar gelmiş olmasını sağlayan bilim insanları, hayal basamaklarından çıkarak ulaşmamışlar mıdır başarıya? Bunca zaman içerisinde buralara kadar gelmemizin tesadüf eseri olduğunu mu düşünüyorsunuz, şansları yanlarında olmasaydı ‘rüyamızda mı görürdük’ böyle şeyleri? Yoksa onlar, hayallerin keşfetmek olduğunun ve özünde sınırsız yaratıcılık olduğunun bilincindeler miydi?

Hayal kurmanın gücüne inanıyorum çünkü sınırlarımızı aşmamızın formülünün ta kendisi olduğunu görebiliyorum. Ayaklarımızı yerden bir anlığına kesen, gökyüzüyle kucaklaşmamızı sağlayan şeydir hayal gücü. Hayatın kendisi yer çekimi ise, hayal gücümüz o yer çekimini yenmemizi sağlayan, görünmez kanatlarımızdır. Türk havacılık tarihinin en önemli simalarından olan Hezarfen Ahmet Çelebi, 1632 senesinde, lodosun etkili olduğu bir günde yapay kuş kanatlarına benzer bir aracı kendisine takarak Galata Kulesi’nden kendini boşluğa bırakmasaydı uçakların varlığından haberdar olabilir miydik, diye geçiriyorum aklımdan. İstanbul Boğazı’ndan başlayan 3558 metre mesafelik uçuşunu, Üsküdar’da bulunan Doğancılar Meydanı’na kadar devam ettirmiş; halkın şaşkın bakışları altında takma kanatlarıyla uçmayı başarmıştır Hezarfen Ahmet Çelebi. İnsanın istese uçabileceğini dahi herkese kanıtlayarak tarihe geçmiştir.

Hayal kurmanın gücüne inanıyorum çünkü “Peşinden gidebilecek kadar cesaretiniz varsa, bütün rüyalarınız gerçek olabilir” diyen Walt Disney’i işitebiliyorum. 14 yaşındayken katıldığı sanat kursunda çizim yapmaya başlayan; bir yandan okula, bir yandan da Chicago Sanat Enstitüsü’ne giderken 16 yaşında eğitimini yarıda bırakıp ambulans şoförü olarak orduya yazılan Disney, ülkesine döndükten sonra çizim yapmaya devam etmiş. Walt Disney, karikatürlerini çeşitli gazetelere götürüp yayımlatmaya çalışsa da o dönemde karikatürlerini kimseye beğendiremiyormuş. Mickey ismini taktığı fareyi çizmeye başladığında bu çizimlerin ona dünyanın en ünlü yapımcısı olma fırsatını sağlayan Mickey Mouse çizimleri olduğunu kim söyleyebilirdi ki?

Hayal kurmanın gücüne inanıyorum çünkü 1009 kez reddedildikten sonra 1010. girişiminde başarıya ulaşan milyon dolarlık KFC imparatorluğunun sahibi Colonel Sanders’ın bu şöhretini elde etmeden önce elinde kızarmış tavuk tarifi dışında hiçbir şeyi olmayan bir emekli olduğunu biliyorum. Kendi kızarmış tavuk tarifini tanıtmak ve hayalini gerçekleştirmek için arabasında uyuyarak yatırımcıların kapısını çala çala tüm ülkeyi gezmiş olan Sanders, bir ‘olmazla’ yıkılsaydı emin olun günümüze kadar gelemezdi.

Hayal kurmanın gücüne inanıyorum çünkü Ümmiye Koçak gibi bir kadınla aynı ülkede yaşıyorum. Okumayı çok istemesine rağmen 10 kardeş oldukları için ilkokuldan sonra okula gönderilemeyen Ümmiye Koçak, ilkokulu bitirdikten sonra okuduğu kitaplarla kendisini geliştirdi, Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu’nu kurdu. Tarlalarda çalışarak kazandığı paraları biriktirerek kadına karşı şiddet sorununu anlatan “Yün Bebek” filmini yazdı ve yönetti. 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde galası yapılan film, Ümmiye Koçak’a New York Avrasya Film Festivali’nde “Sinemada en iyi Avrasyalı Kadın Sanatçı” ödülünü kazandırdı. Düşleri ona, 2017 yılında futbolcu Cristiano Ronaldo’nun oynadığı Türk Telekom’un reklam filminin yönetmeni olmasını bile sağladı. O da imkansızlıklara kafa tutarak Türk kadının neler başarabileceğini bir kez daha bizlere kanıtlamış oldu.

“Birçok kez, hayaller başlangıçta imkânsız görünür daha sonra olası ve yeterince istekli olunursa sonunda kaçınılmaz olur.” demişlerdi de gülmüştüm. Meğer bizi biz yapan hayallerimizmiş, aslında hayal etmeyi bırakmak yaşamayı bırakmakmış… Her daim hayallerinizin peşinden koşmanız dileğiyle…

 Image result for einstein sözleri

Kaynak: https://onedio.com/haber/17-maddede-insanoglunun-gorunmez-kanatlari-hayal-kurmak–507981

(Visited 301 times, 1 visits today)