Hayallerimizin Ötesi: Sanal Gerçeklik (Virtual Reality)

Öncelikle hepinize merhaba arkadaşlar,

Bugün sizlere VR adlı cihazın tanıtımını yapacağım.

Nedir bu VR diye soracak olursanız hadi gelin birlikte bakalım.

Sanal gerçeklik, bilgisayarlar tarafından taklit edilerek oluşturulan ortamlara denir. Çoğu sanal gerçeklik ortamı bir bilgisayar ekranı yoluyla edinilen görsel tecrübelerden ibarettir. Bunun yanında bazı ortamlar duyma, hareket gibi başka duyulardan da yararlanır.

Sanal gerçeklik yaygın olarak gerçek hayatta var olan ya da olmayan yerlerin en az 3 boyutlu olarak bilgisayar ile yeniden oluşturulması ve gerçek gibi deneyimi sunması için kullanılmaktadır

Sanal Gerçeklik Uygulama Alanları:

Sanal gerçeklik ile oluşturulan tanımlı uzay içerisinde yaygın olarak eğitim, gözlem, test, eğlence, tedavi faaliyetleri yerine getirilebilmektedir.

  • Eğitim

Uçuş simülasyon sistemleri ile pilotlara görece ucuz maliyetlerle uçuş eğitim verilebilmektedir.

  • Gözlem

360 derece gezilebilir yaşam ortamı ile incelenmek istenen çevrenin algılanabilmesi sağlanır. Bu amaçla açık ya da kapalı bir mekan sanal tur teknolojisi ile gezilebilir hale getirilebilmektedir.

  • Test

Modern üretim teknolojisi dizayn ve test süreçlerini sanal gerçeklik teknolojileri ile mekanın ve eşyaların dijitalleştirilmesi ile testlerini yapabilmektedir.

  • Eğlence

Sanal gerçeklik yaygın şekilde en az 3 boyutlu oyunlarda kullanılmaktadır.

  • Sağlık

Sanal gerçeklik gözlem ve eğitim amaçlı olarak tıp bilimi tarafından kullanılmakla birlikte doğrudan teraği amaçlı olarak yükseklik korkusu gibi fobilerin de tedavisinde kullanılmaktadır.

Bunlarda VR’ın kullanım alanı ama aynı zamanda insanlar bunu oyun oynamak içinde kullanabiliyor böyle durumlarda da sanal gerçeklik gözlüğünü destekleyici aksesuarlar da olabiliyor.

sanal-gerceklik-silah

Yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi durduğunuz konumun algılanmasını sağlayan bir platform, sizi başka bir ortama adapte eden bir gözlük ve bulunduğunuz ortamda ateş etmenizi sağlayan bir silah. Böylece sanal gerçeklik hissi artırılmış oluyor. Sizi kaskta gördüğünüz ortama daha çok adapte etmek için her şey kullanılabilir. Ateş ettiğiniz zaman ortama bir barut kokusunun salgılanması da sanal gerçekliği artıracak.

Bu pazara yatırım yapan firmalar, kullanıcıların sanal gerçekliğe nasıl daha kolay ulaşacağını hedefliyorlar. Bu nedenle gözlükler ile kullanıcılara maksimum his verilmek isteniyor.

BİRAZ DA FİRMALARIN BU KONUDAKİ YATIRIMLARINA BAKALIM 

Bu geniş pastadan herkes nasibini almak istiyor. Bana göre Facebook’un, sanal gerçeklik sektörünün başarılı oyuncularından Oculus’u satın alması ile teknoloji dünyası sanal gerçekliğe daha çok önem vermeye başladı.

Firmalar çok ciddi ürünler üzerinde çalışıyor. Henüz piyasaya çıkmamış ancak yayınlanan videolar ile kullanıcıları heveslendiren Microsoft HoloLens ise sanal gerçekliği bir adım öteye taşımış durumda. Piyasada bulunan popüler gözlükler de bulunduğunuz sanal ortamdaki nesneleri hareket ettirmeniz için çeşitli aksesuarlar kullanılır iken, HoloLens parmaklarınızı aksesuar kullanmadan algılamayı vaat ediyor.

SANAL GERÇEKLİK GÖZLÜĞÜ ÜRÜNLERİNE DE BİR BAKALIM

OCULUS RİFT

oculus-rift

Oculus, sanal gerçeklik kavramının popülerleşmesindeki en önemli aktör diyebiliriz.  

Oculus Rift göz başına 1080*1200 çözünürlük sunuyor. Entegre kulaklık sistemi ile 3 boyutlu ses deneyimi yaşamanızı vaad ediyor. Ancak cihazı kullanabilmeniz için güçlü bir donanımsal yapıya ihtiyacınız oluyor. NVidia GTX 970M / AMD R9 220 yada eşlenik kalitede bir ekran kartı ve 8GB üzerinde RAM e sahip olan bir bilgisayarınız olması gerekiyor.

 

SAMSUNG GEAR VR 

samsung-gear-vr-galaxy-s6

 

Bu günlerde Galaxy S6 Edge cihazımla birlikte kullandığım gözlük. Yazılım ve teknoloji olarak Oculus teknolojisini kullanıyor. Samsung ve Oculus firması tarafından ortak geliştirilen Gear VR’ı kullanmanız için Galaxy S6, S6 Edge, Galaxy S7, S7 Edge, Galaxy Note5, S6+ cihazlarından birisine sahip olmanız gerekiyor. Kısacası Gear VR yazılımsal gücünü sektörün önemli oyuncusu Oculus’tan alırken, donanım gücünü ise Samsung’un son model telefonlarından alıyor. Fiyatı Oculus Rift kadar pahalı olmayan model şu anda satışta olup müşterilerini bekliyor.

MİCROSOFT HOLOLENS 

maxresdefault

Piyasaya çıkmasını merakla beklediğim gözlük. Hololens piyasadaki sanal gerçeklik gözlüklerinden bir miktar farklı. Çünkü Hololens sanal dünya ile gerçek dünyayı hologram teknolojisi ile birleştiriyor.

Çalışma masanızın üzerinde dünya haritasını incelediğinizi düşünün. Ya da evinize mobilya almak istiyorsunuz. Hololens ile gerçek dünya (eviniz), mobilyalar (sanal) birleştirerek buna karar verebilirsiniz. Dolayısı ile evinizde sanki mobilyalar varmış gibi dizayn yapabileceksiniz.

Alıntılar:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Sanal_ger%C3%A7eklik

Sanal Gerçeklik Nedir Nerelerde Kullanılır

(Visited 139 times, 1 visits today)