8 Mart Dünya Kadınlar Günü başarı öyküleri hakkında bir yazı yazmam gerektiğinde birçok araştırma yaptım ve en etkilendiğim başarı öyküsünü yazıma taşıdım. Bu başarıdan etkilenme nedenim, biraz da bizim yaşlarda başlıyor olmasıydı.
Kahramanımız 10 kardeşli bir ailenin içerisinden çıkan ve Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden biri olan: Sabancı Üniversitesinde Rektör Yardımcılığı yapmış bir bayanın gerçek yaşantısı. Karşılaştığı zorluklar, başarı adına atılması gereken adımları, deneyimlerini ve hayata dair verdiği ipuçları ile çok etkileyici bir kişilik.
Kahramanımız Sondan DURUKANOĞLU FEYİZ 10 kardeşli bir ailenin 8 kızından biri. Annesi ve babası okuma yazma bilmiyormuş. Ama 10 kardeşin hepsi de üniversite mezunu. Ailesi onları çok büyük fedakarlıkla okutmuş. Babasının “Sakın yapamam deme, yapanın senden üstün yanı yok.” sözünü asla unutmadığını söylüyor. Lise 3’te okurken sınıfta kaldığını ve 3 yıl okula gidemediğini ve kendisinden 3 yaş küçük kardeşiyle beraber mezun olduğundan bahsediyor. Babasının “Bende okumayan çocuk olmaz, okumuyorsan köye gideceksin.” sözü üzerine köye gittiğini ve sırtında 45 kiloluk sepetle 165 merdiveni çıkarak çay evine çay taşıdığını ve bunun üzerine okumaya karar verdiğini söylüyor. Yaşadığı hayattan aldığı dersten sonra okumaya karar vermiş. Ve sınıfta kalmasının zekasıyla değil yönlendirecek kimse olmadığı için olduğunu söylüyor. Üniversite sınavında ise İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümünü birinci olarak kazandığını, aslında puanının Boğaziçi Üniversitesine de yettiğini fakat İngilizce yeterlilik sınavı zorunluluğundan ötürü burayı tercih edemediğini anlatıyor. 4 yılın ardından İstanbul Üniversitesi Fizik Bölümünü bitirince akademisyen olmak istediğine karar vermiş. Ve yurt dışına gitmek istemiş. Anne ve babasının ise mezuniyetinden sonra, iş, evlilik ve torun beklediğinden bahsediyor. Ama kendisi hayallerinin peşinden gitmiş ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın yurtdışı bursluluk sınavlarına hazırlanmış ve gidecek 7 kişiden biri, tek bayan olmuş.
Amerika’da önce mastır sonra doktorasını yapmış. Wisconsin Üniversitesi’nde Fizik alanında Yüksek Lisans (1992) yaptıktan sonra Kansas Eyalet Üniversitesi’nde Fizik Bölümü’nde Doktorasını (1999) tamamlamış. Doktora sırasında tanıştığı arkadaşıyla evlenerek çocuk sahibi de olmuş. Bu süreçte hem çocuğuyla ilgilenmiş hem de doktorasını tamamlamış. Sonra iş arama süreçleri başlamış ve eşiyle aynı eyalette iş bulamayınca çocuğuyla birlikte Türkiye’ye dönmek zorunda kalmış. 10 yıl kadar eşinden ayrı kalmış ve çocuğunu tek başına büyütmek zorunda kalmış. Kendisi, 2000 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde yardımcı doçent olarak çalışmalarını sürdürüp, 2006 yılında aynı üniversitede doçent, 2011 yılında da Sabancı Üniversitesi’nde profesör olmuş. Halen, Prestijli Bilimsel Fizik Dergileri için Hakemlik, TÜBİTAK Araştırma Projeleri için Panelist ve Hakemlik yapan, aynı zamanda Sürdürülebilir İş Ödülleri Jüri Üyesi olan Prof. Dr. M. Sondan DURUKANOĞLU FEYİZ; 2018 yılında Kadir Has Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanmış.
Başladığı nokta Trabzon’un Of İlçesinde bir dağ köyünde dünyaya geldiği ve şu an Dünyanın en iyi 200 üniversitesi içinde yer alan Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcılığı yaptıktan sonra, Kadir Has Üniversitesi Rektörü olan Prof. Dr. Sondan DURUKANOĞLU FEYİZ, hayalleri olmalı her insanın diyor, sıradan olanı hiçbir zaman istemediğini ve başarılı olacağına inandığını söylüyor.
Sonuç olarak ne kadar şanslı olduğumuzun bir kez daha farkına varıyoruz. Ankara’nın en iyi dil eğitimini veren ve yurt dışı olanakları olan bir okulda okuyoruz. Eğitim harici her türlü sanatsal faaliyetleri ailemizin desteği ile yapıyoruz. Birçoğumuz tek çocuğuz ve her türlü olanağa sahibiz. Elbette korkularımız var ama destek ve olanaklarımız o zamanki koşullara göre çok fazla. Hedeflerimiz tabi ki var ama hayallerimiz de olmalı , tıpkı Prof. Dr. Sondan DURUKANOĞLU FEYİZ gibi.
Kaynak:
Trabzon Of Kaymakamlığı Resmi Sitesi