Hayal gücü bilgi kadar önemlidir fakat bilgiden çok daha zor elde edilir. Çünkü hayal gücü insanda belli bir bilgi birikimi sonucu gelişir. Yani hayal gücü için bilgiye ve bunun doğru şekilde düşünülmesi,değerlendirilmesi ve kullanılmasıyla gelişir. Hepimizin hayal gücü vardır fakat bunu yansıtabilme ve kullanabilme oranımız farklıdır. Hayal gücünü doğru kullanan kişi aklındakiyle yetinmeyip farklı yerlerden veya kendinden,gözlemlerinden ilham alarak geliştirir. Bilgi herkes tarafından ezberletilir,öğretilir ve elde edilir fakat hayal gücü için bir “ezber” söz konusu değildir. Dolayısıyla hayal gücünü elde etmek için bilgiden daha fazlasına sahip olma gerekir ki bu da onu ulaşılması daha zor yaptığı gibi daha kapsamlı yapar. Yani Albert Einstein’ın “Hayal gücü, bilgiyle birleştiğinde başarıyı getirir.” dediği gibi daha büyük bir önem taşır.
Hayal gücü,edinilmiş bilginin farklı ilhamlarla harmanlanmasıdır. Sonunda bir eser ortaya konulursa “başarı” getirir. Kişinin herhangi bir konu hakkında hiç veya yeterince bilgisi yoksa onun hakkında bir şey üretemez. Bir müzisyenin bir yazarın hayal gücünü kullanıp onun gibi romanlar yazması gibi bir yazarın da hakkında hiçbir fikre sahip olmadığı notalarla yeni bir beste ortaya çıkarması beklenemez. Yazarın okunmaya değer romanlar yazabilmesinin sebebi takdire şayan bilgi birikimi ve devamında gelen beğenilen olay örgüsü ile akıcı anlatımıdır. Bunları bir müzisyenin sağlayamaması olağandır çünkü “alanı” değildir ve konu hakkında ne yazar kadar bilgiye ne de tecrübeye,başarılı başarısız onlarca yazıya,sahiptir. Müzisyenin yüzlerce hayran tarafından şevkle dinlenen besteler ortaya çıkarabilmesinin sebebi ise onun yüzlerce farklı beste dinlemiş, çalmış, enstrümanlarıyla farklı kombinasyonları denemiş ve sonucunda bu besteyi yazmış olmasıdır.
Sonuç olarak hayal gücü,herhangi bir öğretiyle sahip olamayacağımız,elimizdeki bilgileri kullanarak özgün ve sıradışı senaryolara dönüştürmektir. Elimizde hiçbir bilgi olmasa hayal gücümüz yine işe yarar elbet fakat sonucunda gerçekçi fikirler ortaya çıkmaz. Bana kalırsa hayal gücü ve bilginin kullanıldığı bir senaryonun veya icadın yalnızca hayal gücü kullanarak üretilmiş olan aynı tür eserden tek farkı hayata geçirilme olasılığının yüksek olmasıdır. Dolayısıyla hayal gücü bilgiden daha zor elde edilir ve başarıyı da bilgiyle getirir. Bu durum en güzel Thomas Edison’un “Hayal gücü,bilgi ile birleştirildiğinde başarıyı getirir.” sözüyle özetlenebilir.