Hayal Gücü ve Bilgi

Hayal gücü bilgiden önemli midir yoksa ikisi birlikte başarıyı getirir mi? Bana göre bu sorunun cevabı Thomas Edison’un söylediği gibi hayal güzü ve bilgi birleştiğinde başarıyı getirir. Başlıca sebepleri şunlardır:
1.Hayal gücü bilgiden üstün değildir.
Albert Einstein bu konuyla ilgili fikrini “ Hayal gücü, bilgiden üstündür.” sözüyle dile getirmiştir. Ben bu söze katılmıyorum. Sebebi ise bunların kıyaslanabilecek şeyler olduğunu düşünmüyorum. Şöyle ki bunlar birlikte anlam kazanan şeyler. Biri olmadan diğeri olmaz. Bu ikisi insan için hayata bir amaç katar. Hedef de insan da olması gereken en önemli parçalardan biridir.
2.İkisi birbirini tamamlayan şeylerdir.
Thomas Edison buna dair fikrini “ Hayal gücü, bilgiyle birleştiğinde başarıyı getirir.” sözüyle dile getirmiştir. Bu benim fikrime uyan bir görüş. Çünkü bir önceki paragrafta söylediğim gibi bu iki kavram birbirini tamamlar. Biri olmadan diğerinin anlam kazanması pek mümkün değildir. Bu ikisi insan için çoğunlukla mesleki bir amaç belirler. Kimi aşçı olmak ister, kimi öğretmen. Bilgisiz bir insan hayal kurabilir ama nasıl bu hayalini gerçekleştireceğini bilemez. Hayal kurmayan bir insan bilgili olabilir ama bir amacı olmadan yaşıyordur. Amaçsız insan mutsuzdur. Nedeni ise bu dünyada diğerleri iş sahibi olurken o olamıyor. Diğerleri para kazanırken bu insan para kazanamıyor. Bir de bunun tam tersi bir durum var. Bu durum da hayali olan ama bilgisi olmayan insanlar. Bu durum daha acı verici. Nedeni ise kendisinin bir amacı olmasına rağmen bu amaca ulaşamıyor. Bir şeyi isteyip de yapamamak belki de en kötü histir. Bu insanlar da kendini mutsuz hissedecektir. Bu iki durum da aynı kapıya çıkıyor. Hayal gücü ve bilgi birbiriyle anlam kazanan kavramlardır.
3. Bilgi insanları hayatın gerçekliğini anlamaya yönlendirir.
Bilgi insanların hedeflerini gitgide gerçekçi yapar. Örneğin hepimiz çocukken en az bir kere hayatımızda olamayacağımız meslekler düşünmüşüzdür. Astronot olmak bu çoğu kişi için gerçek dışı hayallerden birine örnek olarak verilebilir. Lakin yaşımız biraz daha büyüdükçe, bilgi edindikçe, gerçeklerle karşılaştıkça hedeflerimiz daha yapılabilir olur. Küçükken astronot olmak isteyen biri büyüdüğünde iş insanı olabilir.
Bu sebeplerden yola çıkarak şunu anlayabiliyoruz ki bilgi ve hayal gücü bir sistemin çarkları gibi biri olmadan diğeri olmuyor. Hayatta bir amacımızın olması için bunların aynı anda olması lazım insanda. Olmazsa hem kendine zarar verir hem de başka insanlara. O yüzden hayatta bir amacımızın olması gerekir.

(Visited 1 times, 1 visits today)