Havanlar Denek Midir?

İlaçların geliştirilmesi ve test edilmesinde hayvan testlerinin kullanılması uzun zamandır insanlar tarafından tartışılan bir konu olmuştur. Bazıları ilaçların güvenliğini ve çalışmasını sağlamak için hayvan testlerinin gerekli olduğunu iddia ederken, diğerleri hayvan testlerinin acımasız ve gereksiz olduğuna inanıyor. Sorum şu ki ilaçlar piyasaya sürülmeden önce hayvanlarda test edilmeli mi?

Hayvan testlerinin yapılıp yapılmaması hakkında bir fikre göre, ilaçların güvenliğini ve insanlar üzerindeki etkisini gözlemlemek şarttır. Hayvanlar üzerindeki testler, yeni ilaçların yan etkileri ve belirli hastalıkların tedavisi hakkında değerli bilgiler verebilir. Bu bilgiler olmadan, bir ilacın insan kullanımı için güvenli, sağlıklı ve etkili olup olmadığını bilmek çok zor olacaktır. Bu ilaçlar hayvanlar üzerinde test yapılmadan piyasaya çıkarılamazlar.

Bunun yanı sıra, hayvan testlerinin yapılmamasını isteyen grup, bu testlerin sağlıksız ve gereksiz olduğunu savunuyor. Testte kullanılan hayvanlar genellikle işkence gibi aşamalardan geçirilir. Bu işkence gibi olan aşamalarda bazı yan etkilere maruz kalabilir ve bunun sonucunda bir insanın sağlığı için bir sürü hayvan yok sayılmış olur. Ek olarak, hayvanlar ilaçlara insanlardan farklı tepki verebileceği için, hayvan testlerinin sonuçları çoğu zaman güvenilir değildir. Aynı zamanda hayvanlar yıllardır her türlü testler için kullanılıyor olsa da artık yaşadığımız çağın gelişmesiyle hayvan kullanım sayısı her geçen yıl, bir önceki yıldan daha az olmaktadır.

Topic · Hayvan deneyleri · Change.orgÇin, hayvan deneyleri için tarihi bir karar verdi - ShiftDelete.NetBu endişelere rağmen, dünyadaki birçok sağlık kurumu, yeni ilaçların onaylanması için hala hayvan testlerine ihtiyaç duymaktadır. Bunun nedeni, hayvan testlerinin yeni ilaçların güvenliğini ve etkinliğini sağlamanın en güvenilir ve en maliyetsiz yolu olarak görmesidir. Bununla birlikte, testlerde hayvanların kullanımını azaltmak amacıyla alternatif test yöntemleri geliştirmek için de çalışmalar devam etmektedir. Bu alternatif, hayvanların işkence gibi olan bu testlerden geçmeden sadece bilgisayar ortamında ilaçların özelliklerini ve yan etkilerini gösteren bir sistemi planlıyor. Bir diğer alternatif ise, hayvan testlerinden daha doğru sonuçlar sağlayabilen ve canlı hayvanların kullanılmasını gerektirmeyen insan hücrelerinin ve dokularının kullanılmasıdır. Bu alternatif yöntemler hala gelişimin erken aşamalarında oldukları gibi gelecekte hayvan testlerinin kullanımını azaltmanın bir yolu olarak karşımıza çıkmaktadırlar.

Sonuç olarak, ilaçların piyasaya çıkmadan önce hayvanlarda test edilip edilmeyeceği sorusu komplike ve tarafları olan tartışmalı bir konudur. Hayvan testleri uzun yıllardır ilaç geliştirme sektörünün önemli bir parçası olsa da etik kuralları sebebiyle eleştirilen bir fikirdir.

Teknoloji ilerlemeye devam ettikçe, hayvan denekleri kullanılmadan güvenilir sonuçlar sağlayabilecek alternatif test yöntemleri ortaya çıkacaktır. O zamana kadar muhtemelen hayvanlar da artık ilaç ve kozmetik sektöründe test için denek olarak kullanılmayı bırakılar. Üstelik Dünya üzerinde hayvanların test için kullanılmaması gerektiği fikrini savunan insan sayısı hayvanların test için kullanılabilir olduğu fikrini savunan insan sayısının kat ve kat fazlasıdır. Çünkü hayvanlar da birer canlardır ve test için kullanılmaları etik değildir.

(Visited 36 times, 1 visits today)