Barajlar ve kültürel değerler: Barajlar hayatımızda önemli bir yere sahiptir, çünkü biz temiz suyu barajlardan elde edebiliyoruz. Yağan yağmurdan temiz bir suyu elde edebilir barajlar sayesinde hatta sadece su değil bizler elektriği de barajlardan elde edebiliyoruz. Depremde bizi koruyabiliyor. Evet, barajlar sayesinde önemli işler karşılanıyor fakat barajlar yüzünden ülkemizdeki birçok kültürel değer yok oluyor.
Kültürel değerlerin yok olma sebebi tamamıyla barajlar çünkü yapılan bazı barajlar tarihi eserlerin üzerine yapılıyor ve bundan dolayı o tarihi eserler suyun altında kalıyor. Bu dediğime en bilindik örnek ise Hasankeyf ve Zeugma ikisi de birbirinden güzel ve önemli bir kültürel değer ama buna rağmen ikisi de suyun içinde bulunmakta. Barajlar mı daha önemlidir, yoksa kültürel değerler mi diye bana soracak olursanız cevabım kesinlikle kültürel değerler olurdu. Barajların altında kalmış tarihi değerleri kurtarabilseydik oradaki barajlar yıkılmalı ve oranın güzelliği öylece kalmalıydı, barajlar ise kültürel değerlerin olmadığı yerlere yapılmalıydı ki tarihimizi koruyabilelim. Peki kültürel değerler neden mi önemlidir?
1)Kültürel değerler, bir toplumun kimliğini oluşturur.
2)Kültürel değerler, toplum içinde birlik ve düzen sağlarlar.
3)Kültürel değerler, insanlar arasındaki ortak bağı ve empatiyi sağlar.
4)Kültürel değerler, bir toplumun geçmişini, tarihini ve mirasını yansıtır.
5)Kültürel değerler, insan haklarının korunması ve çeşitliliğin önemsenmesini sağlar.
Barajlarda sayamadığımız kadar özelliği kültürel değerlerde sayabiliyoruz ama buna karşı çıkan insanlar bunu sayamıyor. Mesela tarih eserlerini bozup onların yerine baraj yapmak isteyen insanlar ne toplumun bir kimliğini oluştursun, ne bir düzen içerisinde olsun, ne bir empati kurabilsin, ne tarihi yansıtsın, ne de insan haklarını korusun. Hiçbirini yapmasın çünkü o insanın bu ülkede bizim önemimizi yansıtacak bir kişiliği yok ve olmayacakta çünkü bizim ülkemizde bizler tarihimizi ve mirasımızı korumak istiyorsak kişilikli insanlara ihtiyacımız var. Anlattık bütün her şeyi anlatmasına ama barajları tek bir istekle yıkamayacağımıza göre böyle kalacak ama bizler yine de her ne olursa olsun tarihimizi ve kültürümüzü korumalıyız ve önem vermeliyiz. Sadece barajlardan dolayı yok olmuş tarihi yerler Hasankeyf ve Zeugma onların dışında da bir sürü yer var, örneğin Lidar Höyüğü, Samsat Kenti, Tille Höyüğü, Urima Antik Kenti, Rum Kale, Savaşan Köyü, Botan Vadisi, Eğil Antik Kenti, Augusta Antik Kenti, Allianoi Antik Kenti gibi birçok kültürel değer yok olmakta.
Bizler sayesinde korunacak bu yerler, biz onları korudukça kültür bize insan olmayı öğretecek.
KÜLTÜR ZEMİNLE ORANTILIDIR, O ZEMİN MİLLETİN SECİYESİDİR
(MUSTAFA KEMAL ATATÜRK)