Halkın Gözünde Yücelme

Antik Roma’da senatörler halkın yararına olacak hizmetleri yapan bazı kişileri halkın gözünde çok yücelip güç zehirlenmesi yaşamaması için engellerlerdi. Bu tutumun uzun vadede ülkenin yararına olacağını düşünürlerdi.

Öncelikle güç zehirlenmesinin anlamına değinmek istiyorum. Güç zehirlenmesi diğer adıyla “Hubris Sendromu ” genellikle bir topluluğun lideri olan ya da topluluğu kontrol eden kişilerde görülür. Kendisini diğer insanlarda yüksek görür ve kendilerini ” Her şeyin belirleyicisi, karar vericisi, oluşturucusu, en doğru kararın o kişinin kendisinden çıkabilecek olduğu sanrısı ” olarak görürler. Güç zehirlenmesi yaşayan kişi başarı ve gücü elinde bulundurma hissinin verdiği hazla  kendini diğer insanlardan üstün hissetmeye ve kendi kararlarının en iyisi olduğunu düşünmeye devam eder. Halkın yararına hizmet eden kişiler çok önemlidirler. Halka  hizmet eden insanlar işlerini istekli bir şekilde yapmalıdır çünkü halkın onlara ihtiyacı vardır. Antik Roma senatörlerinin düşüncesi mantıklı olmasına rağmen benim düşüncelerim farklı. Senatörlerden farklı olarak halkın yararına hizmet eden kişileri halkın gözünün önünde yüceltirdim ama kontrol ile yüceltirdim. Kontrolle yüceltmekten kastım halk için çalışan insanları ölçülü bir şekilde yani ne çok ne de fazla yüceltmekten yanayım. İşini iyi yapan kişilerin diğerlerinin gözünde ölçülü bir biçimde yücelmesini istememin sebebi şudur: Halka hizmet eden kişileri yüceltirseniz, onlar görevlerini yapmaktan haz alırlar ve sonraki görevlerini daha istekli bir şekilde yaparlar. İnsanlar yüceltilirse hevesleri artar ve o işi daha iyi yapmaya başlarlar. Buradaki sorun hizmeti halk için değil, halkın gözünde yüce kalmak için yapma ihtimalidir. Güç zehirlenmesi bunun sonucunda gerçekleşir ama eğer kontrollü ve dengeli bir şekilde yüceltilirse hem yaptığı işten zevk alır hem de daha çok hizmet eder. Bunun sonucunda yüceltilmiş kişiyi gören insanlar kendilerini de yüceltmeye çalışır. Kendileri yüceltilirken aynı zamanda halk için gerekli, yararlı şeyler yapmış olur. Bana kalırsa bunu tercih ederdim fakat bunun sonuçları halkı kötü duruma düşürebilir. Halk içinde ne kadar fazla kişi yücelmeye çalışırsa diğerleri için rakip artar. Rakiplerin artmasının sebebi insanların yücelme yarışına girmeleri. Yücelme yarışına giren insanlar halkın dikkatini çekmek için ellerinden geleni yaparlar.

Antik Roma’da senatörlerin halka hizmet edecek kişileri dikkatle seçmeleri gerekmiştir. Aynı zamanda o kişilerin çok yücelmesini engellemişlerdir. Halk en fazla yüceltilmiş insanı örnek alır, onun gibi davranır ve onu destekler. Bu nedenle en üstteki kişinin davranışları ve insanları yönlendirişi çok önemlidir. Bu, topluma hizmet edenlerin neden görev bilinci ile hareket etmesi ve davranışlarına dikkat etmesi gerektiğinin önemini açıklar.

(Visited 150 times, 1 visits today)