Toplum sağlığı nedir? Toplum sağlığını nasıl koruyabiliriz? Reklamı yapılan gıdalar toplum sağlığına bir tehdit oluşturabilir mi?
Öncelikle toplum sağlığı bir diğer adıyla halk sağlığı “Sağlık Toplum Bilimi” bilim dalının bir alt başlığıdır. 1923 yılında Winslow halk sağlığını kısaca şöyle tanımlamıştır: “Halk Sağlığı, organize edilmiş toplumsal çalışmalar sonunda çevre sağlık koşullarını düzelterek, bireylere sağlık bilgisi vererek, bulaşıcı hastalıkları önleyerek, hastalıkların erken tanı ve koruyucu tedavisini sağlayacak sağlık örgütleri kurarak, toplumsal çalışmaları her bireyin sağlığını sürdürecek bir yaşam düzeyini sağlayacak biçimde geliştirerek hastalıklardan korunmayı, yaşamın uzatılmasını, beden ve ruh sağlığıyla çalışma gücünün arttırılmasını sağlayan bir bilim ve sanattır.”
Evet gerçekten toplum sağlığı bir sanattır. En basit olarak bu karantina günlerinde birbirimizin sağlığını koruyabilmek adına biz öğrencilerden öğretmenlerimize, doktorlardan postacılara, hakim ve savcılardan simitçilere kadar birçok insan bir zincir halinde birçok şeyden feragat ediyor ve doğru olanı yapıyor. Toplum sağlığını korumak için en doğru yol budur.
Peki aslında belki de bu virüsten daha tehlikeli olabilecek gıdalar konusunda aynı hassasiyeti göstermiyor muyuz?
Tehlikeye sahip olan olabilecek gıdalar nelerdir? İnsan vücuduna fayda etmeyecek bunun yanında zarar verebilecek pek çok madde, gıda ürünü vardır örnek olarak insan vücudunu tembelleştirdiği beyine giden sinyalleri etkilediği ispatlanmış ve en çok da insanların fiziksel olarak kötü gözükmesine sebep olarak obezite hastalığını tetikleyen: Çin Tuzu, kanola Yağı, palm Yağı, glukoz Şurubu ve hatta günlük hayatta evlerimizde en çok kullanılan maddelerden biri olan margarini verebiliriz.
Bu maddeler: “İnsülin Direnci, Şeker Hastalığı, Tansiyon Hastalığı, Kalp Yetmezliği, Beyin Tümörü” gibi çok ciddi hastalıklara yol açabilecek kadar tehlikeli ve yol da açıyorlar. Bu hastalıklar kişinin erken yaşta ölümünden gün içerisinde nefes alamamasına tuvalet ihtiyaçlarını rahat karşılayamamasına gece rahat uyuyamamasına ve bunun gibi yüzlerce yaşam kısıtlayıcı ve kalite düşürücü sonuca varabiliyor. Bu kötü sonuçlar kişinin sağlığının yanında toplum düzenine ve buna bağlı olarak toplum sağlığına büyük etki ediyor.
Peki bu maddelerin etkisini en aza düşürmek için ne yapabiliriz? Bu maddelerin toplum sağlığına ve toplum düzenine etkisini en aza indirmek istiyorsak öncelikle bu maddelerin lehine kamuoyu oluşmasını önlemeliyiz. Bunu reklam kısıtlamaları, reklam içerisine konulacak bir işaret hatta reklam sonunda geçen bir “Toplum Sağlığı İçin Risklidir” cümlesi ile yapabiliriz. Böylece toplum bu gıdalara karşı bilinçlenmiş ve bu gıdalara karşı duyarlı hale gelmiş olur ve toplum sağlığı bu basit yöntemlerle korunur.