Güzellik mi?

Bugün, giderek daha fazla genç insanlar ve özellikle genç kızlar görünüşlerini “güzelleştiren” ve yüzlerini ve vücutlarını keskinleştirerek, küçülterek, geliştirerek ve yeniden renklendirerek model benzeri görünümler sağlamayı vaat eden filtreler kullanıyor.

İnsanlar “Güzellik filtresi, görünüşünüzle ilgili bazı şeyleri değiştirir ve belirli kısımlarınızı düzeltebilir.” cümlesini sık kullanmaya başladılar. Sosyal medyada yaygınlaşan yüz filtreleri, artırılmış gerçekliğin belki de en yaygın kullanımıdır. Araştırmacılar, artırılmış gerçekliğin sürekli kullanımının yaratabileceği etkiyi henüz anlamış değiller, ancak gerçek riskler olduğunu biliyorlar ve yüz filtreleriyle bu riski genç kızlar alıyor. Bunlar, teknolojinin kimliklerimizi oluşturma, kendimizi temsil etme ve başkalarıyla ilişki kurma biçimimizi nasıl değiştirdiğini gösterecek bir deneydeki deneklerdir. Ayrıca bunların hepsi çok fazla gözetim olmadan gerçekleşiyor.

Güzellik filtreleri, temel olarak, yüz özelliklerini tespit etmek ve değiştirmek için yapay zeka ve bilgisayar vizyonu kullanan otomatik fotoğraf düzenleme araçlarıdır. Kameranın gördüklerini yorumlamak için bilgisayar vizyonunu kullanırlar ve filtreleri oluşturanın belirlediği kurallara göre ince ayarlarlar. Bir bilgisayar bir yüzü algılar ve ardından düzinelerce noktadan oluşan görünmez bir yüz şablonunu kaplayarak bir tür topografik ağ oluşturur. Bu bir kez oluşturulduktan sonra, ağa fantastik bir grafik evreni eklenebilir. Sonuç, göz rengini değiştirmekten bir kişinin kafasına şeytan boynuzu dikmeye kadar her şey olabilir.

Facebook ve Snapchat, daha yeni olanlardan yalnızca görünüm geliştiren filtreleri ayıran herhangi bir veri sağlamakta tereddüt ettiler. Facebook’un yaratıcıları, kendi filtrelerini, adları “Görünüm”, “Selfies”, “Ruh Hali” ve “Kamera stilleri” içeren 17 belirsiz gruba ayırır. Facebook sözcüsü, “Görünüm”ün en popüler 10 kategoride olduğu bir gerçektir.

Claire Pescott, Güney Galler Üniversitesi’nde ergenlerin sosyal medyadaki davranışlarını inceleyen bir araştırmacıdır. Odak gruplarında, filtreler söz konusu olduğunda bir cinsiyet farkı gözlemledi. “Bütün çocuklar, ‘Bunlar gerçekten eğlenceli. Bu komik kulakları takmayı seviyorum, arkadaşlarımla paylaşmayı seviyorum ve gülüyoruz” diyor. Ancak genç kızlar, AR filtrelerini öncelikle bir güzelleştirme aracı olarak görüyorlar: “Kızların hepsi, ‘Bu filtreyi kusursuz bir cildim olduğu için taktım’ gibi şeyler söylüyordu. Yaralarımı ve lekelerimi alıyor.’ Ve bunlar 10 ve 11 yaşlarındaki çocuklardı.”

Güzelliğin birçok yönü vardır. Araştırmalar, güzelliğin ve çekiciliğin nasıl algılandığını etkileyen birçok biyolojik, psikolojik, kültürel ve sosyal yön olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar şimdi güzellik tercihlerinin kısmen, insanların bir kişiyi güzel ya da değil olarak sınıflandırmak için görünüşte otomatik bir yeteneğe sahip olmasıyla, yaşamın oldukça erken dönemlerinde ortaya çıkan ilkel bir bilişsel sürecin bir etkisi olduğuna inanıyor. Bilimsel literatür, insan çekiciliği için evrensel kriterler gibi fiziksel özellikleri desteklemektedir.

Kitle iletişim platformu, güzelliği neyin oluşturduğuna belirli kriterler getirdi ve daha yakın zamanlarda sosyal medya, anında fotoğraf paylaşma ve düzenleme uygulamaları, toplumun güzellik ilkelerine nasıl uyum sağladığını daha da etkiledi. “Maalesef filtreli veya filtresiz bir selfie, hastanın aynadaki yansımasına karşılık gelmeyebilir ve estetik cerrahi ve prosedürlerle aranan, gerçek dışı ve ulaşılmaz mükemmel bir güzelliğe yol açabilir.”

(Visited 21 times, 1 visits today)