Güzellik Algısı

Güzellik nedir? Güzellik, herkesin ortak cevaba ulaştığı bir kavram değildir. Güzelliğin ne olduğuna dair yaklaşımlara bakılarak felsefi problem haline gelmiş, felsefenin değer alanı içinde incelenmesini sağlamıştır.
Güzellik, insanın beğenileriyle ilgilidir ve insandan insana birçok faktör beğeni unsurlarını değiştirmektedir.
Eskiden güzellik algısı çok daha farklıydı. Herkesin beğenisi, kültürü ve bakış açısı farklı olduğundan dolayı güzellik denilen kavramı da kendinize göre yorumlayabilirdiniz. Kimi kültürlerde şu an şişman diye nitelendirilebilecek bir insan güzel sayılırdı. Kimi kültürlerde de şu an sıska denilecek bir insan güzel kavramına uygundu.

Sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle insanların beğeni ve düşünceleri aynı olmaya başladı. Yapılan paylaşımlar, güzellik yarışmaları gibi insanlara sunulan “güzel” ve “çirkin” örnekleriyle insanlar kendi beğeni ve görüşlerinden vazgeçerek belli algı dayatmalarıyla aynı düşünceleri benimsemeye başladılar.
Sosyal medya, güzellik algısı için örnek gösterdiği güzel ve çirkin kavramlarını gittikçe popülerleştirdi ve günümüzde model olarak inanlara benimsetti. Bu durum makyaj, estetik cerrahi, moda gibi sektörlerin gelişmesini sağladı. Çünkü insanlar, sosyal medyanın yarattığı güzellik algısına kapıldı ve gösterilen modelleri benimseyince kendilerini değiştirmek istediler.
2017 yılında Google tarafından derlenen sonuçlara göre, insanlar fiziksel görünüşlerini değiştirmek için ocak ayında en çok burun estetiği ve botox işlemlerini arattı. Bu da insanların yeni yılda “yeni bir ben” düşüncesi ile başlangıç yapma isteğinin bir belirtisi olarak algılanabilir.

Sosyal medya kurduğu bu güzellik algısıyla insanları değişime ve tekdüze bir görünüme iterken bir yandan da bu algıya karşı çıkanların oldukça ağır eleştirilmesini de sağladı. Estetik yaptırmamış, kendisini olduğu gibi beğenen insanların paylaşımlarına “çok iğrenç görünüyorsun”, “çok çirkinsin”, “burnun yamuk” gibi yorumlar gelmesine sebep oldu.
Çünkü herkes sosyal medyada beğenilen paylaşımlar ve gösterilen ‘güzel’ kavramına uygun görünmeli ve görünmeyenler de eleştirilmeliydi.
Gucci markasının güzellik algısını değiştirmek için seçtiği, mankenlere yapılan yorumlara bakın…
Sosyal medyanın güzellik algısına göre sadece belli bir görünüşte olanlar beğeniliyor ve eğer buna uygun değilsen kendini değiştirmeli, makyaj ve estetik cerrahiye başvurmalısın aksi takdirde bu yorumlara maruz kalırsın baskısını uyguluyor.

Fakat bu durumun yanında yaratılan bu güzellik algısına karşı çıkanlar da var. Tepkilerini ortaya koyup, insanların dayatılan güzellik ve estetik görünüşe artık dur demenin zamanı geldiği düşüncesindeler. Bu konu ile ilgili; YouTube’da makyaj kanalı olan Em Ford’un güzellik algısına uymayan biri olması ve bunu üstüne içerik üretmesi oldukça dikkat çekti. Instagram hesabında paylaştığı fotoğrafların altına gelen ağır ve dış görünüşüne ilişkin eleştiriler almış. YouTube kanalında makyaj yapıp sivilcelerini kapattığında ise ‘çirkinliğini kapatmamış’ gibi yorumlar yapılmış.
Bu yorumların üstüne Em, “You Look Disgusting”-“İğrenç Görünüyorsun” başlığıyla bir video çekerek insanlara sosyal medyada güzellik algısının nasıl dayatıldığını ve etkilerini gösterdi. İnsanlar bu videoya iyi ve olumlu yorumlar yaptı. Kendi gibi düşünen ve güzellik algısına katılmayan insanları görünce çalışmalarını devam ettirdi ve bu algıyı değiştirmeye yönelik videolar da çekti. “Redefine Pretty”- “Güzelliği Yeniden Tanımla” videosunu örnek verebilirim. Hâlen sosyal medyada yaratılan bu algıyı sorgulatacak nitelikte videolar yüklemeye devam ediyor.
Açtığı #YOULOOKDISGUSTING hashtagi ile sosyal medya platformlarında, dayatılan güzellik algısının kırılması yönünde insanlar birbirlerini destekleyici yazılar ve fotoğraflar paylaşabiliyorlar.
Em Ford, tüm bu modellerin, güzel-çirkin kavramlarının insanları yanlış yönlendirdiğine, nasıl görünürseniz görünün güzel olduğunuza dikkat çekiyor ve ekliyor; “Sen güzelsin. Kimsenin aksini söylemesine izin verme. Kendinin bile.”

(Visited 13 times, 1 visits today)