Insanların düzene, örüntüye ve estetiğe olan algısı evrimsel bir şeydir. Günlük hayatımızda çoğu şey bize sıkıcı ve anlamsız gelse de bazı şeylerin, en düzensiz gözüken şeylerde bile bir düzen görebiliriz. Mesela dışarı baktığınızda bulutlarda ne görürüz? Bazıları kalp, bir köpek hatta göz bile görebilir. Güzelliğe ve düzene olan bu algımız evrimsel bir şey olduğundan dolayı günlük hayatımızda kaçınamayız. İnsanlar dış unsurlarda bir güzellik aramakla birlikte kendi vücutlarında da düzen ararlar.
Son zamanlarda üstel şekilde artan sosyal medya kullanımı ile platformlardaki “influencer”lar kendi vücutlarını sosyal medyaya sürekli sergiliyorlar. İnsanlar kendi vücutlarını başka insanlarla daha fazla karşılaştırmaya başladı. Beden dismorfik bozukluğunu ortaya çıkarmıştır bu durum. Temelde bir fiziksel kusuru olsun olmasın, veya hafif derecede bir fiziksel kusuru olduğu durumlarda, insanların bu dış görünümü ile zihinsel olarak aşırı derecede uğraşması ve meşgul olması hali olarak tanımlanır.
Burada kişinin görünüşünün normal veya kabul edilebilir normal değerler arasında olmasına rağmen, kendini dikkat çekecek kadar çirkin ya da bedensel olarak kusurlu veya eksik hissetmesi şeklinde gelişen bir algılama bozukluğu söz konusudur. Bu hastalık grubuna maruz olan kişilerin bu konu hakkında obsesif olduğu söz edilebilir.
Çalışmalarda hastalığın genel toplumda görülme sıklığı yüz kişide 2-3 kişi olarak kabul edilirken, genç erişkin öğrencilerde görülme sıkılığı %12-13 değerlerine kadar yükselmektedir. Büyük utanma duyguları içinde olan bu hastaların, cesaretlenip duygularını doktorlarına açmaları oldukça zordur. Şaşırtıcı olan durum ise hastalar psikiyatristten önce plastik cerrahi, dermatoloji uzmanlarına, diş kliniklerine başvurmaktadırlar.
- yüzyılın yükselen ancak pek ilgi görmeyen bu durum maalesef istatistiklerin gösterdiği gibi gerçek. Aşırı artan sosyal medyanın kullanımı ile insanların mükemmel hayat anlayışı değişiyor. Bundan dolayı güzelliğe olan bakış açıları da değişiyor. Peki bu insanın düşüncesi ile alakalı mı yoksa bir şeyin görünüşü müdür?
Bu durumun sebebini anlamak çok önemli bir nokta çünkü çoğu insan durumu yanlış anlıyor. Kendini başka bir bireyin görünüşü ile karşılaştırmak çok yanlış bir seçim. Günün sonunda kendimizi kendimizle karşılaştırmalıyız. Başkaları ile karşılaştırmak kendini manipüle etmek gibi bir şey oluyor. Bu tamamı ile bakış açısına yani kişinin düşüncesine bağlıdır. Ben şu an görünüşümün mükemmel olmasını beklersem kendime daha fazla zarar veririm. Ancak eğer sürekli kendi görünüşüm üstünde çalışıp eski halime karşılaştırırsam görünüşüm ilerler. Kendi görünüşümüzü başkalarınınki ile karşılaştırmak bir başkası farklı hayatı yaşıyor diye kıskanmak gibidir. Neden ben de aynı hayatı yaşayamıyorum demektir.
Güzelliğe olan algımızdaki değişim insanların mental sağılığına kötü etkilerde bulunuyor ve çoğu kişi kendi durumundan bihaber. Bir psikiyatriste danışmak yerine kendi görünüşlerine yapayca müdahale etmeyi tercih ediyorlar. Bu ancak kişinin güzelliğe olan bakış açısını düzeltmesiyle çözülebilir.