mobese

Güvenlik mi Esaret mi?

Günümüzde teknolojinin de ilerlemesi ile insanların öncelikli ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla birçok yeni konsept geliştirilmektedir. Bu ihtiyaçların başında geldiği düşünülebilecek güvenlik alanındaki açıkları kapamak amacıyla geliştiriciler yüz tanıma sistemlerinden ses tanıma sistemlerine, parmak izi okuyuculardan aşırı gelişmiş şifreleme cihazlarına kadar sayısız teknolojik alet geliştirilmiştir. Tüm bu güvenlik yöntemleri arasından yüz tanıma sistemleri gerçek zamanlı çalışabilmeleri ve etkili sonuçlar sunmalarından ötürü daha ön plana çıkmaktadır. Peki bu sistemler günümüzde hükümetler tarafından nasıl ve ne amaçla kullanılmaktadır?

 

Konuya yüz tanıma sistemlerinin nasıl kullanıldığı ile başlamak en doğrusu olacaktır. Günümüzde Çin tarafından çoğunlukla halkın “güvenliğini sağlamak” amacıyla kullanılan kameralar aracılığıyla Çin halkı aslında yedi gün yirmi dört saat izlenmektedir. Çin hükümeti, bu teknoloji sayesinde herhangi bir vatandaşın hangi saatte nerede olduğunu, hangi marketten alışveriş yaptığını, nereden yemek yediğini ve hatta hangi şehirde ne kadar vakit geçirdiğinden nerede tatile gittiğine kadar tüm bilgileri elinde tutabilir. Bu gibi durumların kontrolünü ele almak hükümet yönetimini güçlendireceğinden günümüzde bazı ülkeler yüz tanıma sisteminin kullanımına geçmeye başlamaktadır. Suudi Arabistan da gerçek zamanlı yüz tanıma sistemine geçmeye hazırlanmaya başlamıştır. Hükümetler gelişimiş güvenlik sistemleri getirdikçe halkın aklına tek bir soru gelmektedir: Getirilen bu sistemler ne gibi olumlu ve olumsuz sonuçlara sebep olabilir?

 

Kullanılan yüz tanıma sistemlerinin olumlu ve olumsuz sonuçları iki kategoride incelenebilir: hükümet ve halk. Olumlu yanları ile başlayacak olursak yüz tanıma sistemleri hükümete güvenliği sağlamak ve halkının kontrolünü elinde tutmak açısından kolaylıklar sağlamaktadır. Hükümetler bu sistemleri halkın güvenliğini sağlamanın yanı sıra hükümetin de güvenliğini sağlamaktadır. Düşünüldüğünde olabilecek herhangi bir saldırının önceden saptanmasını kolaylaştıran bu sistemler ayrıca herhangi bir saldırı sonrası suçluların yakalanmasını ve ülkenin kendi ününü lekelememesini sağlamaktadır. Halk için ise bu sistemler ağırlıklı olarak güvenlik sağlamaktadır. Suç işlemeye eğilimli insanlar sürekli izlendikleri bilinciyle suç işlemekten çekinirler, işlemeleri durumunda ise çok uzun süre kaçamazlar. Suçluların kısa sürede yakalanacağını bilen halk günlerini daha az korku içerisinde geçirebilirler.

 

Onca yararı olmasına rağmen yüz tanıma sistemleri beraberlerinde bazı olumsuz sonuçlar da doğurmaktadır. Hükümet açısından yazılımsal problemler yaratmasa da bu sistemler halkın aklına birçok komplo teorisi sokarlar. Sürekli izlendiğini bilen halk yanlış ya da yanlış olduğu düşünülen hareketleri yapmaktan kaçınır. Yapacağı en ufak hareketin hatalı olacağını düşünen kesim gün içerisinde kendisini yüksek oranda kısıtlar ve çalışma verimi düşer. Halkın sürekli izlenmesi ayrıca onlarda yüksek oranda paranoya görülmesine sebep olur. Elde edilen bu verilerin hükümet tarafından nasıl ve nerede kullanılacağının bilinmemesi ile daha büyük olumsuzluklara sebebiyet verir. Tüm olumsuz sonuçlar birleşip halkı birleştirince ise ayaklanma çıkabilir, hükümet zor anlar yaşar. Yazılımsal veya donanımsal herhangi bir konuda olumsuz sonuçlar doğurmayan bu sistem hükümetlere çıkabilecek onca ayaklanma ve isyan sonrasında pahalıya patlayabilir.

 

Özetle, teknolojinin gelişmesi ile insanoğlu kendi ihtiyaçlarını kapamak üzere yeni yöntemler üretirler. Bu yöntemlerden biri olan yüz tanıma sistemleri özellikle güvenlik alanında kullanılmaktadır ve kullanıldıkları ülkelerde hem hükümetleri hem de halkı etkilerler. Bu etkiler halka ve hükümete bağlı olarak değişmekle beraber olumlu ve olumsuz olmak üzere iki başlık altında da incelenebilmektedirler. 

(Visited 35 times, 1 visits today)