Günümüzdeki Dinozorlar (revision)
Günümüzdeki Dinozorlar (revision)

Günümüzdeki Dinozorlar

Günümüzde çoğu insan dinozorların neslinin devam etmediğini düşünür. Aslında dinozorlar günümüzde teknik olarak devam etmektedirler. Dinozorların devamına en iyi örnek olarak kuşları örnek verebiliriz.

Aslında dinozorların son türlerine dikkatli baktığınızda, genellikle raptor türlerinin kollarında bir sürü kuştaki gibi tüyler olduğunu göreceksiniz. Örneğin aşağıdaki resimdeki raptor türünden bir olan dinozorun aynı dediğim gibi tüyleri olduğunu görüyorsunuz.640px-deinonychus_im_nhm_wien

Yukarıda gördünüz resimdeki dinozor gerçektir. ”Bilim insanları bu canlıların tüylü olduklarına nasıl karar verebildiler?” gibi bir soru aklınıza gelebilir. Cevabı: Bu dinozorların fosil halinde bulunduğunu biliyoruz. 250 milyon yıl önce yaşadılar. Ve kemikleri nasıl yok olmuyorsa tüyleri de yok olmaz. Çünkü tüylerinde de kemik yapıları vardır. Bunun sebebi budur. Böyle olduğu için de bilim adamları bunların tüy olduğunu kolayca anlayıp, bu canlıların neredeyse kuşlarla aynı olduğunu anlıyorlar. Ama müzelerde genelde raptorun tüyleriyle birlikte koymazlar. Doğrusu bunun sebebini ben de bilmiyorum.bir tane daha örnek.utahraptor_updated

Bu raptor türünün ismi de Utahraptor’dur. Bu canlının kollarına baktığınızda tüylü olduğunu görüyorsunuz. Hatta kuyruk tarafı bile tüylenmiş.

Eğer evde kuş besliyorsanız aslında siz bir dinozor besliyorsunuz. ”Keşke dinozorlar hala yaşasaydı.”diyenler için aslında hala yaşadıklarının farkında olmalarını söylerim.

Aslında bir tek tüye bakarak bunu anlayamayız. Bir sürü yöntemlerle bakarak anlayabiliriz. Ağız yapısına bakarak anlayabiliriz. Aşağıda gördüğünüz raptorun ağzının dışı tamamen kemiktir. Deri yoktur.Aynı kuştaki gibi.

Ayaklarına bakarak anlayabiliriz. Önceki resimlerde gördüğünüz ayaktaki deri, tırnak şekli, tırnağın duruşu, ayak kemikler kuşlardaki ile aynıdır.

Aklınıza bekli şu soru gelebilir: ”Ama bu dinozorlar ölmüştü nasıl hala yaşıyorlar?”. Aslında bu sorununda cevabı çok basittir. 125-milyon-yil-once-yasayan-kuslar-jeholornis-sapeornis-1306269Dinozorların çok büyük bir meteor taşıyla öldüğünü çoğu kişi biliyordur. Aslında ölmemişlerdir. Dinozorların çok azının hücreleri kalmıştır. Bundan sonra da kuş türleri çok yavaş bir şekilde oluşmaya başlamışlardır. Ve ilk kuş türleri 125 milyon yıl önce ortaya çıkmaya başlamışlardır. Ve aşağıda gördüğünüz 125 yıl önce yaşamış bir kuştur.Kemiklerin şekline ve düzenine yine dikkatli bakarsanız kuş türü olduğunu anlayabilirsiniz. Bu resimdeki kuşun şuan ki kuş türünden tek farkı kemik kuyruğu vardır. Bu durum bence çok şaşırtıcı geliyor. Bana tek anormal gelen kısım neden genelde raptor türlerinde tüy çıktığı. Büyük dinozor türlerinde neredeyse hiç birinde tüy olmadığını fark ettim.

Neyse biraz da dinozorlar hakkında konuşalım. Dinozorlar benim çok hoşuma gidiyor. Belki de kuşları çok sevmemin nedeni bu olabilir. Dinozorların bazıları gökdelen kadar büyüktür bazıları da parmağımız kadar küçüktür. Büyük dinozorlara örnek olarak boyu yaklaşık 36 metre olan ağırlı da 100 ton olan Argentinosaurus boyuyla en uzun dinozorlar arasına girer. Aşağıdaki bir Argentinosaurus’un resmidir.1 Bu dinozorun şu anda yaşadığını düşünsenize. Aşağıda size dinozorların boylarının bizimle karşılaştırıldığında bizim ne kadar küçük kaldığımızı gösteren bir görsel var.org2 Düşünsenize eğer şu anda bu dev canlılar yaşasaydı neler olabilirdi. Kötü açıdan bakarsak bizi yiyebilirlerdi, ezebilirlerdi ve bunun gibi şeyler başımıza gelebilirdi. Ama iyi yönden baktığımızda benim en çok hoşuma giden yanları aşırı büyük olmalarıdır. Bu canlının üstüne binmek bence çok eğlenceli olabilirdi…

(Visited 1.244 times, 1 visits today)