Günden Güne Yaşanılamaz Bir Dünya

Günden güne yaşanılmaz bir hale gelen, orman yangınları, tsunamiler , depremler, seller, kuraklık ve daha birçok doğal afetin yaşandığı bu dünyada yaşamımızı sürdürüyoruz. Bütün bu yaşananların , nesli tükenen hayvanların , sıcaklığın öldürücü derecede artmasının ve evrendeki bu dengesizliğin sebebi biz bencil insanlar.

Küresel Isınma: Nedenleri ve Sonuçları - Mag Çanta | Bez Çanta

Küresel ısınmayı tetikleyen faktörler de teknolojinin gelişmesi ile birlikte artmakta. Bilim insanlarının araştırması sonucunda  ev ortamında kullanılan televizyon, tablet, telefon gibi dijital nesnelerin doğru kullanılmadığında ev içerisine karbondioksit salınımı gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Bu karbondioksit hem doğrudan insana zarar veriyor hem de uzun vadede sera gazı etkisi yaratarak küresel ısınmaya sebep oluyor. Bunun yanında ,

-Nüfus artışı- 2021 yılı itibariyle dünya nüfusunun 7.5 milyarın üstüne çıkması küresel iklim değişikliğinin temel nedenleri arasında yer alıyor. İnsan sayısı arttıkça kişi başına düşen enerji kullanımı da artmaktadır. Bu ise daha fazla endüstriyel üretim ve çevre kirliliği anlamına geliyor.

2- Çevre kirliliği-Çevre konusunda bilinçlenme yaşansa da, hala milyonlarca insan çevreyi kirletmeye devam ediyor. Su, hava ve toprak kirliliğine yol açan atıklar, küresel iklim değişikliğinin temel nedenleri arasında gösterilmektedir.

3- Sera etkisi-Küresel ısınmanın başlıca sebebi, dünyadaki ısının atmosferde biriken gazlar tarafından tutulmasıdır. Biriken gazlar sera etkisine, sera etkisi de iklim değişikliğine yol açıyor.

 

Bunların ortaya çıkardıkları sonuçlar ise

-Deniz seviyesinin artması

-Buzulların erimesi

-Soluduğumuz havanın zehirli hale gelmesi

-Doğal afetlerin daha sık gerçekleşmesi

-Şiddetli rüzgarların oluşması

-Sıcaklıkların artışı

-Su kaynaklarının tükenmesi

gibi sonu gelmeyecek felaketlere yol açıyor. İnsanlar bu göz ardı edilemez problemi farkında ama harekete geçmiyorlar. Bazı devletler de dahil olmak üzere herkes dünyanın sonununu getirecek bu sorunu halının altına süpürmeyi tercih ediyor.

Küresel ısınmanın getirdiği felaketleri yaşamaya daha şimdiden başlayan ülkeler var.

  • Brezilya’nın Amazon yağmur ormanlarının son 15 yılın en yüksek ormansızlaştırmasıyla karşı karşıya olduğu açıklandı. Brezilya uzay araştırma ajansının raporuna göre ülkede son bir yılda yaklaşık 13 bin 235 kilometrekare ormanlık alan yok oldu.
  • Chicago Üniversitesi’nin araştırma raporunda, Hindistan’ın kuzeyinde “dünyada hava kirliliğinin en aşırı seviyeye ulaştığı” yerlerde yaşayan 480 milyon insanın tehdit altında olduğu belirtildi.ABD’de yapılan bir araştırma, Hindistan’da hava kirliliği nedeniyle yaşam süresinin 9 yıl azabileceğini ortaya koydu. Ülkede her yıl bir milyona yakın insan kirli hava nedeniyle yaşamını kaybediyor. Ülkede her yıl bir milyona yakın insan kirli hava nedeniyle yaşamını kaybediyor.
  • Avrupa’da son 40 yılda kuş nüfusunun 6’da 1 oranında azalarak yaklaşık 600 milyon eksildiği bildirildi. Belçika’nın De Morgen gazetesindeki habere göre, çevresel etkiler, şehirlerdeki yapılaşma, sanayi ve tarım faaliyetleri gibi nedenlerle doğadaki kuş sayısı ciddi oranda azaldı.

Bizler önce bireysel olarak sonra da toplum olarak elimizi taşın altına koymalıyız ve harekete geçmeliyiz.

Kaynakça:https://www.bbc.com/turkce/topics/c2dwqng40kvt/page/2

(Visited 116 times, 1 visits today)