Dijital dünya, coğrafi referanslı ve dünyanın dijital bilgi arşivlerine bağlanan sanal bir dünya temsilini tanımlayan bir konsepttir. Dijital dünya günümüzde sosyal platformlarda, online alışverişlerde, bankacılık işlemlerinde olmak üzere birçok günlük rutinimizde bulunan işlerde vardır. Haberleşme, ulaşım, ekonomi, alışveriş, eğitim, sağlık gibi birden fazla alanda kullanılmakta olan dijital dünya son zamanlarda daha fazla olmakla birlikte hayatımızda önemli bir yere sahip olmuştur. Bu dünyadan belirli yaş grupları değil günümüz itibariyle küçüklükte tabletten izlenen çizgi filmlerden büyüyücüne kullanılan sosyal medya hesaplarından ve eğitim amacıyla yapılan ödevlerden büyüyünce kullanılan kredi kartı borcu ödemek amacıyla kullanılan işlemlerde veya çekilen kredilerde hatta iş yerlerindeki bilgisayarlarda da olmak üzere kullanılmaktadır. Hayatımızın her alanında olan bu terim hayatımızı sadece kolaylaştırıyor zamandan tasarruf sağlıyor gibi görünse de her şeyin bir yararı olduğu kadar zararının da olduğunu unutmamalıyız.
Dijital dünyayı kullandığımız alanlar çok fazladır. Bunlardan biri olan navigasyon sistemleridir. Tam Türkçesi yön bulmak için verilen tarif olan bu terim hayatımızı kolaylaştırmaktadır. İletişim alanında ise sevdiklerimizle yapılan görüntülü konuşmalar, günlük yapılan kısa ama samimi diyaloglar verilebilir bunlar sayesinde haberleşmede kolaylaşmaktadır.
En önemli alanlardan biri ise güvenliktir. Güvende olmak yaşamak için dikkate alınması gereken önemli bir alandır. Kamera sistemleri sayesinde eve giren hırsız, işyerine yapılacak baskınlar önceden öngörülebilmekte ve korunmamızı sağlamaktadır. 24 saat çevreyi gösteren kameralar hukuk alanında suçlunun bulunmasına yardım ederken kaybolma veya kaçırılma konusunda da çözüme ulaşılmaya büyük bir miktarda yardımcı olmaktadır. Ayrıca otellerde ve iş merkezlerde kapı kilit sistemleri ile olabilecek soygunlara veya saldırılara önlem kolaylıkla alınabilmektedir. Peki dijital dünyanın hayatımızı kolaylaştırırken zorlaştırdığı anlar da var mıdır?
Navigasyon sistemlerinin yaptığı yanlış yol göstermeler, yanlış yola sokmalar gibi hataları yüzünden çok fazla kaza yapmaktadır. İletişimin sadece mesajlara yapıldığından kimsenin kimseyi ziyaret etmediğinden dolayı kaynaklanan duygu körlemesinin de gün geçtikçe arttığı ortadadır.
Güvenlik alanında ise güvenlik kameralarının şifrelerinin kırılması gün geçtikçe artmakta siber suçlarla savaş zorlaşmaktadır. Kapı kilit sistemlerinde ise siber suçlulardan programlamayı çözebilenler bir iş yerini tamamen soyabilmektedir. Evlerde bulunan kameralardaki görüntüler ele geçirilebilmekte ve özel hayat tehlikeye atıldığı gibi aynı zamanda alarmlar devre dışı bırakılıp evler soyulmaktadır. Ayrıca günümüzün ilerleyen teknolojisiyle birlikte aynı bir insan gibi günlük işlerini görebilecek zekâ seviyesine sahip robotlar insan işlerinde çalışmaya başlamışlardır.
Dijital hayatın hayatımızı kolaylaştırdığı kadar zorlaştırdığı ve bizi tehlikeye attığı durumlar söz konusudur. Birçok alanda sağladığı kolaylıklarının zorluklarından az olması aşikardır. Ayrıca en önemli alanlardan biri olan güvenlik alanında yapılan siber suçlar güvenliğimizi tehlikeye atmakta hatta bizi tamamen savunmasız bırakabilmektedir. Bizim zekâ seviyemize eşit hatta bazı insanlardan çok daha fazla zeki robotların yapımı ise geleceğimizi tehlikeye atmakla beraber filmlerde gördüğümüz ve gerçek olmasının ihtimalinin olmadığını savunduğumuz robot işgalinin ve yönetimimin ise biraz daha teknoloji gelişimiyle ve insan çabasıyla mümkün olacağı gözle görülebilecek kadar net ve acıdır. Kısacası dijital dünya güvenliğimizi sağladığından daha çok güvenliğimizi tehdit etmekte ve biz onu göz göre göre ve bile bile geliştirmeye devam ederek güvenliğimizin gün geçtikçe azalmasını sadece sessizce izlemek sorunda bırakılmaktayız.