Gülümsemenin Psikolojik Evreni

Gülmenin sizce yeri nedir hayatımızda? bunun cevabı durumdan duruma değişir gibi düşünürüz. Bazen çok şey ifade ederken bazı zamanlarda ise hiçbir şey ifade etmeyebilir. Bunlar hep bildiğimiz klasik şeyler fakat belki de gülmenin farklı etkileri de vardır.

Bilinen bir araştırmaya göre gülmek, kendini mutlu etmek için yapılan bir eylem olmak yerine başkaları üzerinde bir etki bırakmak üzere yapılan bir eylemmiş. Bu durumda iletişimin en büyük ilkesi insanlara gülümseme mesajıdır. Gülmek de esnemek gibi bulaşıcıdır ve bir grup içinde grupça gülmek koruyucu duvarlarımızı işlev dışı bıraktığımız anlamına gelir. Bu ise beyni rahatlatıyor ve araştırmalara göre de zihnimiz rahatlama hainde iken daha yaratıcı oluyor.

Buradaki gülümsemenin asıl etkisi kişiyi stresten uzaklaştırıp rahatlatması. Mesela bunu başka bir araştırmadan da örneklendirebiliriz. Yapılan bir çalışmada sakarlığın üstesinden gülme eylemi ile gelinebilmiştir. Stres ve panik anında gerçekleştirilen gülümseme kaslardaki gerilimi alır ve vücudu rahatlatır yani bir değimle gülümseme insanı stresten uzaklaştırabiliyor.

Stres anlarında asıl düşünmemiz gereken şeyleri bir türlü düşünemediğimiz, odaklanamadığımız, anlayıp kavrayamadığımız durumlar olur. Mesela bazen bir şeyi düşünürken, düşündüğümüzü farkına varırız. O farkındalık çoğu zaman ilham gelişini engelleyebilir. Kendimde gözlemlediğim bir olguya göre insan kendini izlediğinde, gözlemlediğinde düşünmeyi istediği ya da düşünmesi gereken şeyleri görmezden gelmek zorunda kalıyor. Bu, insanı aynı anda birden fazla iş yapamamasından kaynaklanıyor diyebiliriz. Dikkatimiz dağıldığında; dikkatimizin yeni toplanmış olduğu olay, dikkat isteyen uğraşa geri dönmemizi engelliyor. Mesela gülmek gibi dikkat dağıtıcı ve ilgi çekici bir etken anlık fikir oluşumuna yol açmış olabiliyor. Belirli, duyguların yoğunluğuna göre duygularımız beyinde önemli yer kaplıyor. Bizi duygu yoğunluğuna uğratan olaylar duygusal hafızamıza kalıcı olarak kaydediliyor ve ikinci sefer benzer bir şeyler karşılaştığımızda beynimiz o anı hemen yüzeye vuruyor.

Gülmek ancak samimi ve gerçek bir gülümseme ise iyi etkiler yaratabiliyor. Aksi taktirde sahte gülücüğün insan içinde hemen fark edilebildiği söyleniyor. Gerçek bir gülümsemenin pozitif enerjisi olduğu söyleniyor. Bununla birlikte endorfin yani mutluluk hormonu salgılatıyor. Gülümseme böylece satışta da önemli bir etken. Karşı tarafla sözsüz iletişimde önemli bir yer ediniyor.

Gülümsemenin bunca psikolojik etkileri içinde yaratıcılığı arttırmasının kaynağı ise stresi azaltmasıyla gelen rahatlama ve odaklanmada kolaylık böylece kafamızda sağlıklı düşünebilme ortamının oluşması ile elde edilebilmiş olur.

(Visited 374 times, 1 visits today)