Gülmek insanların hayatında yapılan bir şeydir. Amerikalı nörolog Robert Provine Maryland Üniversitesi’nde 20 yıldır bu konu üzerinde araştırma yapıyor. Bu araştırma, insanın başkalarının yanında gülme ihtimalinin 30 kat fazla olduğunu gösteriyor. Londra’daki UCL Üniversitesi’nden profesör Sophie Scott’a göre, gülmek, rahat ve güvenli olduğumuza dair karşı tarafa bilinçaltı bir sinyal gönderme anlamına geliyor. Hayvanlarda da gülmenin aynı işlevi gördüğünü ve onların da insanlar gibi kaygılı oldukları anda gülmeyi kestiğini söyleyen Scott, “İnsanlar gülüyorsa endişeli olmadıklarını anlıyoruz. Grubun iyi durumda olduğunun göstergesi” diyor.
Gülmenin insanların zor mantık bulmacalarını çözmelerine yardımcı olup olmadığını anlamak için deneyler yapıldı. Beynimizin sağ kulağın üzerinde bulunan üst ön tempolar girus adı verilen kısmı, birbiriyle pek bağlantılı görünmeyen fikirler arasında bağlantı kurmayı sağlıyor. Gülmenin bu kısmı daha aktif hale getirip getirmediğine bakıldı.
Peki şu soruyu sorabilirsiniz “Neden güleriz”. Komedi klibi izlerken kısa süreli gülmenin bulmaca çözme becerisini yüzde 20 artırdığı görüldü. Gülme sırasında yaşanan kısa süreli odaklanmama hali, beynimize, düşüncelerimizi evirip çevirerek tam konsantrasyonun sağlayamayacağı bağlantılar kurma olanağı veriyor.
Sonuç olarak gülmek insanları mutlu ve bazı yerlerde daha yaratıcı yapıyor. Belki de gülmek işlerinde stresten kurtulmamızı sağlıyordur ama en önemlisi insanlar için az stres ve daha yaratıcı yapmasıdır.