Göze Girme Mücadelesi

Herkes başarıya aynı gözle bakmaz; kimisinin hayattaki amacıdır başarılı olmak, kimisinin ise başkalarının düşünceleri içindir. Başarıya ulaşmak için mücadele etmek ve en önemlisi de istemek gereklidir. Sizce kardeşinizin olması da başarıyı etkiler mi?

Kardeşinizin olması her ne kadar eğlenceli olabiliyorsa aynı zamanda hayatınız bir yarışa da dönebiliyor. Şöyle düşünün, ablanız veya abinizin dersleri çok iyi ve aileniz ikide bir derslerinin ne kadar başarılı olduğu hakkında konuşup duruyorlar. Bu sizde daha iyi olmanız için bir baskı yaratmaz mı? Onu idolünüz yaparsınız ve birini örnek almak başarıyı daha olumlu etkiler. Tek çocuklarda ise onların örnek alabilecekleri ve daha öne çıkmak için çabalayacakları bir kardeşleri yoktur. Kardeşi olan çocuklar bu anlamda daha mücadeleci ve hırslıdır.

Her zaman kardeşler olumlu mu etkiler? Tabii ki hayır. Aynı şekilde ailesinin başarılarını abartarak konuştuğu bir kardeşi varsa bu diğer kardeşin de başarılı olabileceği anlamına gelmiyor. Her çocuk bu baskıyı kaldıramaz ve denemeye bile çekinebilir. İlk çocuk onun üzerine bu konu hakkında çok giderse, kardeşini daraltırsa çocuk bunu kabullenmeye başlar. Fakat çocuğun olumsuz yönde etkilenmesi, olumlu etkilenmesine kıyasla çok da rastlanan bir durum değildir. Olumlu etkilenmelerinde aile faktörü de çok etkilidir. Ailenin ilk çocuğa nasıl destek olduysa diğer çocuğa da aynı şekilde destek olması lazım ve çocuk çabalarken gelip de büyük kardeşin başarıları onlara hatırlatılamamalıdır. Pozitif bir kardeş ilişkisi her zaman daha iyi yönde etkiler. Çünkü ilişki iyi olunca aralarındaki rekabet de sağlıklı ilerler.

Yapılan araştırmalara göre de kardeşi olan çocukların başarı oranlarının tek çocukların başarı oranlarına göre daha yüksek olduğu kanıtlanmıştır. TÜBİTAK’ın da desteklediği bu araştırmaya göre kardeşli çocukların; yüzde 68’inin uyum sağlama ve arkadaş bulma konusunda daha iyi oldukları, yüzde 64’ünün grup çalışmalarında daha başarılı oldukları ve yüzde 79’unun daha iyi bütçe idaresi yaptıkları ve daha tutumlu oldukları görülmüştür. Bu konu hakkında Psikolog Ayşenur Aydın Aslan, çok kardeşli çocukların ailede göze girmek için çok çabaladıklarını ve bunun da başarılarında etkisi olduğunu söyledi.

Aile, kardeşlere aynı ortamı sunduğunda, yani aynı desteği verdiğinde, kardeşli çocuklar rol modelleri abla ve abileri olduğundan dolayı hemen hemen her zaman daha başarılı olurlar. Çok fazla kıyaslama yaparak çocukların üzerine gidilmemelidir. Her çocuk aynı değildir.

(Visited 29 times, 1 visits today)