İnsan vücudunun belkide en önemli iki noktası göz ve kalp. Bunlardan birinin zarar görmesi insana inanılmaz acılar yaşatabilir elbette. Bu yazımda sizlere ilk olarak kalp hastalıklarını ardından göz rahatsızlıklarını aktaracağım.
Kalp hastalıkları
-Koroner arter hastalıkları ( kalp krizi gibi)
-Kalp ritim bozuklukları ya da aritmi
-Kalp kapağı hastalıkları
-Doğuştan gelen kalp hastalıkları
-Kalp yetmezliği
-Perikard hastalıklar
-Aort hastalıkları ve Marfan sendromu
– Damar hastalıkları
Bu hastalıklardan en çok bilinen ve görüleni Koroner damar hastalıklarıdır ( yani kalp krizidir). Size kalp krizi ve ön teşhisinden kısaca bahsedeceğim.
Koroner arterler kalbin etrafını sararak kalbin besin ihtiyacını sağlayan atardamarlardır. Beslenme bozukluğu, aşırı yemek yeme, yağlı beslenme, hareketsiz yaşamak gibi nedenlerden ötürü oluşur. Özellikle yediğimiz yiyeceklerin yan maddeleri damarlarda birikir. Bazen damardaki kan miktarı artar fakat bu bize basınç artışı olarak dönmez. Fakat tansiyon hemen artmaz. Çünkü damar esnemiştir ve tansiyonu dengelemiştir. *
Burada karşılaştığımız sorun ise, damarların yapısının bozulmuş olmasıdır. Damarların yapısının bozulmuş olması demek ise beslenme alışkanlığının bozulmuş olmasıyla aynı anlama gelmektedir diyebiliriz. Yaşımız ilerlediğinde eğer bu beslenme alışkanlıklarımızı düzenlemez isek, biriken yan maddelerden dolayı damar kaslarımız görevlerini yerine getiremez. Böylece damar tıkanır. Kalp yeterli oksijeni ve kanı karşılayamaz. Bunun sonucu olarak ise yukarıda bahsettiğimiz koroner arter hastalığı ortaya çıkar. Bu hastalık için söylenmesi gereken en kötü şey ise sanırım belirti vermeme ihtimalidir. Hastalığın şiddeti ve belirtileri her kişide değişiklik gösterebilir.
Gelelim birçoğumuzun sıkıntı yaşadığı göz hastalıklarına.
Göz hastalıkları: Miyop, hipermetrop, şaşılık, uzağı ve yakını görememe, katarakt, tavuk karası hastalığı, glokom göz tansiyonu, gözde Kırma ( Refraksiyon ) , göz enfeksiyonu, kırmızı göz ve kuru göz hastalıklarıdır. **
Burada size miyoptan bahsetmek istiyorum. Miyop hastalığı (Miyopi) 5 metreden uzak mesafeyi görememe ya da görmekte sıkıntı çekmektir.
3 temel tip miyopi vardır. Bunlar:
1-Eksen Miyopisi
Gözün ön – arka ekseninin uzaması sonucu oluşur. En fazla rastlanan tiptir. Basit, doğuştan ve ilerleyici olmak üzere 3 çeşidi vardır. Doğuştan ve ilerleyici miyopilerde daha dikkatli olmak gerekir lakin kötü bir çizgi izleyerek körlüğün başlangıcı olabilir. Ayrıca miyopi hastalığı, başka hastalıklarla beraber de seyredebilir.
2-Eğrilik miyopisi
Gözün ön-arka eksen uzunluğu normaldir. Korneanın şeklinin bozulmasıyla dolayısıyla kırma gücünün de değişmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu çeşitlilik bazı hastalıklardan sonra ortaya çıkan sonuçta kornea nakli gerektirebilecek kadar ağır derecelerde görülebilir.
3-Kırıcılık miyopisi
Lensin yapısındaki değişikliğine bağlı olarak gelişen, daha çok yaşlı insanlarda görülen miyopi çeşididir. Kan şekeri yüksek hastalarda da görülebilir.
Bu tip göz hastalıklarından korunmak için ise gözlük kullanılıyor ise genellikle altı ayda bir, kullanılmıyor ise yılda bir doktora gidilmesi gerekmektedir.
Okuduğunuz için teşekkür eder, sağlığımızın her şeyden önce gelmesi gerektiğini hatırlatarak, hepinize sağlıklı günler dilerim.
KAYNAKÇA:
* http://www.sabah.com.tr/saglik/2016/05/16/koroner-arter-hastaligi-nedir-belirtileri-nelerdir
** http://www.saglikhastalik.com/kategori/goz-hastaliklari/
*** http://www.saglikhastalik.com/miyop-hastaligi-nedir-miyopi-uzagi-gorememe/