Üstünlük duygusunu yaratan şey nedir?
- Doğal bir unsur gibi gelse de insan ilişkilerinde üstünlük kurma güdüsü gereğinin dışına çıktığında çok sancılı olabilmektedir. Karşı tarafta kusur aramak ise bu dürtüyü desteklemeyi amaçlar. İnsan doğasını sosyal-psikolojik açıdan ele aldığımızda ise kişinin ‘kişilik bütünlüğünün’ üstünde durabilmekteyiz. Kişilik bütünlüğünün inşa edilmesindeki en büyük etken şüphesiz aile yapısıyla geliştirilir. Aileden görülen hoş görüyü benimseyen ve özellik edinen çocuk aşağılık kompleksi denilen başkalarını ezme dürtüsüsüne karşı koyabilir. Kendi kusuru olarak nitelendirdiği şeylerin üstünde daha fazla durur ve başkalarının ezilmesi durumuna anlam veremez. İçten içe geliştirdiği mükemmeliyet algısı içinde kaybolan insanlar da bu durumdan muzdariptir. Çünkü düşünceleri ve isteklerinin asla kabul görmeyeceği duygusu hakimdir bu insanda. Kendisi dışında her şeyi göz ardı edip kusurlarına takılmayı istemsizce görev edinir.
- Belirli kusurların tanımlanması insan yaşamının sürdürebilirliği için gereklidir. Bazı insanlar da vardır ki onlar, bahsettiğimiz kompleksle baş edemediklerinde bir yere kadar kusurları görmeyi marifet saymaktadır.Ancak bu sayede yüceltilecekleri ve kendilerince kabul edilebilir konuma gelecekleri düşüncesi kaçınılmazdır. Ancak bundan daha üstün bir meziyet varsa o da kişinin kendini bilip insanların kusurlarını görmezden gelmesidir. Marifet olarak sayabileceğimiz şey insanın kendi mukayeseleri sonucunda bir sonuca varıp eyleme dökmesidir. Kusur görme meziyetinin sonuçları iki taraf için de kabul edilebilirse yaratacağı tek taraflı özgüvensizliği en basite indirgeyebiliriz. Çünkü bizim için belirli belirsiz, söylenmesi önemsiz olan sözler bir başkasının bihaber olduğu özellikleri üstünde çeşitli özgüvensizliklere neden olabilir. Görmezden gelip kendi yoluna bakmak erdem işidir ve herkes tarafından yapılamayacağı gibi tolere edilen her insan da görmezden gelindiğinin farkında olmaz.Ancak farkındalığın da kazanılması bir o kadar incinmemeye eş değer değil midir?
- Son olarak öz bilinci güçlü insana bu noktada önemli bir görev düşüyor; Görmezden gelme meziyetini hassas kalplerin incinmemesi için kullanmak. Nasıl yapılacağı konusu ise taktik işi değildir. Hisler, mantık ve gözlemlerimizle hareket ettiğimiz müddetçe görmezden gelme meziyetinin gerekliliğiyle gerçekleştirileceği kanaatindeyim.
“Kusur bulmak için bakma birine, bulmak için bakarsan bulursun. Kusuru örtmeyi marifet edin! işte o zaman kusursuz olursun.”
(Visited 20 times, 1 visits today)