Bu haberi daha önceden görmüştüm ,aşina olduğum bir konu yani. Atlantic dergisindeki bir habere göre Google, insanların düşünce tembeli olmasına sebep oluyor. Bilim dünyasında bu konuya farklı bakış açıları getirilmiş durumda.
Atlantic dergisindeki haberin yazarı Nicholas Carr’a göre Google, insanları düşünce tembelliğine itiyor. Bu konuya kendi hayatından örnekler de vermiştir: ”Uzun yazıları okurken zihnimi toparlayamıyorum. 2-3 sayfadan sonra konsantrasyonumu yitiriyorum. Beynim laf dinlemez bir şekilde ağırdan almaya başlıyor.” Bir internet yazarı olan Bruce Friedman ise “Uzunca bir makaleyi okuma yeteneğimi tamamen kaybettim, webde birçok kaynaktan aynı anda birçok kısa pasajı tarıyorum. Artık “Savaş ve Barış” gibi kalın kitapları okuyamıyorum.” diyerek Carr’ı destekliyor. University College London’daki akademisyenlerin yaptığı bir araştırmaya göre insanlar popüler araştırma sitelerini ”tarıyorlar”. İnsanlar artık bir kaynak bitmeden diğerine geçiyorlar ya da hızlıca tarayarak geçiyorlar. Çoğu zaman da bir makalenin 2-3 sayfasından fazlasını okumuyorlar. Bu şekilde okumak da yeni bir okuma çeşidini ortaya çıkarıyor: online okuma.
Fakat ülkemizdeki uzmanlar konuyu farklı bir bakış açısıyla ele alıyor . Çünkü uzmanlara göre bizim ülkemizde hâlâ bilgi erişimi kısıtlı ve okuma alışkanlığı zayıf denilebilecek bir noktada. Hal böyle iken arama motorları, düşünce tembelliğinden çok çalışkanlığa götürebilecek bir tablo çıkarıyor. Google, Google Scholar (akademik çalışmalara erişilebiliyor) ve Wikipedia (online ansiklopedi) gibi arama motorlarıyla kütüphanelerde bile bulunamayan bilgiler bir tıkla anında karşımıza çıkıyor. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Klinik Şefi Doç. Dr. Kemal Sayar’a göre burada mesele Google değil, onu kullanma biçimimiz. Şayet Google’ı kullanmayı bilirsek aradığımız bilgiyle ilgili asıl kaynaklara ve referanslara kolaylıkla ulaşabiliriz. Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Verimli’ye göre arama motorları düşünsel bazda tembelleştirmez ama yanlış bilgiye ulaştırabilir.
Ben bunun için internette kullanılmaya başlanan ilk arama motorlarına ve bu süreçte gözlemlenen IQ değişimlerine değinme taraftarıyım. 1969 yılında ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri Savunma Departmanı içinde bulunan ARPA’nın (İleri Araştırma Proje Ajansı) kurduğu ARPANET ile internetin temelleri oluşturulmuştur. Asıl amacın bilim adamlarının kendi aralarında iletişime geçmeyi sağlamak olduğu bu projeye zamanla üniversiteler ve sonrasında ticari kuruluşlar da katılarak internetin bugünkü büyüklüğüne ulaşmasını sağlamışlardır. Genel olarak internet 1990’da insanların kullanımına açılmış olsa da ilk arama motoru 1993’te çıkmıştır (Ask Jeeves)
Ülkemizin ve diğer ülkelerin de içinde bulnduğu IQ grafiklerine göre ise çoğu ülkede arama motorları kullanılmasına rağmen ülkelerin IQ artış oranları gelişmeye devam etmiş. Bu bilgileri baz alarak söyleyebilirim ki bence Google insanları düşünce tembeli yapmıyor, en azından herkesi. Sorun; arama motoru kullanımındaki yaygınlık değil, bu teknolojinin nasıl kullanılıyor olduğu.
KAYNAKÇA:
- https://www.chip.com.tr/haber/googledan-onceki-7-muthis-arama-motoru_59858.html
- https://ourworldindata.org/intelligence
- https://www.haberturk.com/polemik/haber/86699-google-insani-aptallastiriyor-mu
- https://blog.kmk.net.tr/internetin-ortaya-cikisi