Gökyüzünün Kralı: Kartal

Kartallar ormanlık veya kayalık alanlarda yaşarlar. Yuvalarını kolay ulaşılamayacak yerlere yaparlar. Kartalların kuluçka dönemi yaklaşık 7-8 haftadır.  Anne ve baba kartal nöbetleşe yumurtanın başında beklerler. Yaşamları boyunca eş değiştirmezler ve aynı yuvayı kullanırlar. Bir kartal saatte 350 km hızla uçabilir. Kartallar etçil hayvanlardır. Çok keskin gözleri olan kartal, 2 kilometre yüksekten uçarken bile yerdeki yavru bir tavşanı çok rahat görebilir. Kuşların içinde en yüksekte uçan kuşlar oldukları gibi aynı zamanda en uzun yaşayanlardır. Kartallar ortalama 70 ile 100 sene arasında yaşayabilirler. Kartal 40 yaşına geldiğinde 70 yaşına kadar yaşayabilmek için çok zor bir karar vermek zorundadır. Kartalın yaşı 40′a vardığında pençeleri sertleşir, esnekliğini yitirir ve bu nedenle de avlarını kavrayıp tutamaz duruma gelir. Gagası uzar ve göğsüne doğru kıvrılır. Kanatları yaşlanır ve ağırlaşır. Tüyleri kartlaşır ve kalınlaşır. Artık kartalın uçması iyice zorlaşmıştır. Dolayısıyla kartal ya ölümü seçecektir ya da yeniden doğuşu sayılan acılı ve zor süreci seçecektir. Bu yeniden doğuş süreci 150 gün kadar sürecektir.

Yeniden doğuşa karar verirse bir dağın tepesinde artık uçmasına gerek olmayan bir yerde yuva yapar. Sonra gagasını sert bir şekilde kayaya vurmaya başlar. En sonunda gagası yerinden sökülür ve düşer. Kartal bir süre yeni gagasının çıkmasını bekler. Gagası çıktıktan sonra gagası ile pençelerini yerinden söker çıkarır. Yeni pençeleri çıkınca bu kez eski kartlaşmış tüylerini yolmaya başlar. 5 ay sonra kartal, kendisine 20 yıl veya daha uzun süre yaşama süresi kazandıran meşhur yeniden doğuş uçuşunu yapmaya hazır olur.

Kartallar çok güçlü hayvanlardır, pençeleri ile bir koyunu kaldırabilecek güce sahiptirler. Kartallar kuşların kralıdır. Ülkemizde en çok yılan kartalı bulunmaktadır. Kartal ayrıca bir güç simgesidir.

(Visited 1.399 times, 1 visits today)