Göklerin Hakimi Bir Kadın

Sadece 8 Mart’la aklına gelmemeli kadınların değeri. Biz kadınlar şu hayatta istesek neler yaparız neler.Bunlara örnek olan belki dünyanın ilk kadın pilotu(Amelia Earhart) değil ya da Türkiye’nin ilk kadın pilotu(Bedriye Tahir Gökmen) değil ama kendisi alışılmışı tamamen yıkan birisi Sabiha Gökçen.

sabiha gökçen ile ilgili görsel sonucu                 Ä°lgili resim

Öncelikle 8 Mart’a değinelim. 8 Mart nedir ve neden kutlanır? 8 Mart 1957’de ABD’nin New York şehrinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemeleri nedeniyle çalıştıkları tekstil fabrikasında greve başladılar. Ne yazık ki polisin işçilere saldırması üzerine ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi ve bir de fabrikada çıkan yangınla  işçilerin barikatlardan kaçamayıp 129 kadın işçinin ölümüne sebep olan bu talihsiz olay tarihte 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü olarak geçmektedir. Bu günü başarısıyla bize örnek olan birçok kadınla anlatabiliriz ama sadece 1 tanesi bile sizi etkilemeye yetecektir emin olun.

8 mart neden kutlanır ile ilgili görsel sonucu

SABİHA GÖKÇEN KİMDİR?

Sabiha Gökçen 22 Mart 1913 yılında  Mustafa İzzet Bey ve Hayriye Hanım çiftinin altıncı çocuğu olarak Bursa’da dünyaya geldi. Annesi ve babasının ölümünden sonra 1925 yılında Atatürk’ün Bursa’yı ziyaret ettiği zaman Atatürk tarafında evlat edinildi ve soyadı “Gökçen” olarak değiştirildi. Küçüklüğünden beri pilot olmak isteyen Sabiha Gökçen eğitiminini de ona göre aldı.”Çankaya İlkokulu ve İstanbul Üsküdar Kız Koleji’nde eğitim gören Sabiha Gökçen, 1935’te Türk Hava Kurumu’nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu’na girdi. Ankara’da yüksek planörcülük brövelerini aldı. Gökçen 7 erkek öğrenci ile birlikte Kırım Rusya’ya gönderildi ve orada yüksek planörcülük eğitimini tamamladı.” Başarıları da zaten sırasıyla geldi;

-1936’da Eskişehir Askeri Hava Okulu’na girdi, bu okulda av ve bombardıman uçaklarıyla başarılı görevler yaparak, dünyanın ilk “Kadın Savaş Pilotu” unvanını kazandı.

-1938’de Balkan devletlerinin davetlisi olarak, uçağıyla Balkan turu yapan Sabiha Gökçen, daha sonra Türk Hava Kurumu Türkkuşu’na başöğretmen olarak tayin edildi. 1955’e kadar bu görevini başarıyla sürdürdü.

-Hayatı boyunca toplam 22 değişik hafif bombardıman ve akrobatik uçakla uçan ve birçok ödülün sahibi olan Sabiha Gökçen, 1991 yılında Uluslararası Havacılık Federasyonun’dan Altın Madalya aldı.

-1996 yılında Amerika’da düzenlenen Kartallar Toplantısı’nda dünya havacılık tarihine adını yazdıran 20 havacıdan biri olan Sabiha Gökçen, bu ödüle layık görülen ilk kadın havacı olmuştur.

sabiha gökçen ile ilgili görsel sonucu

88 yaşında hayata gözlerini yuman Sabiha gökçen birçok kadına umut ışığı olmuş ve hayallerimiz için çabalamamızı bize öğretmiştir.Geçmiş  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününüz kutlu olsun.

Ünlü yazar ve düşünürlerden kadınlar üzerine söylenmiş sözler                                         Şuna inanmak gerekir ki, dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir.

Ünlü yazar ve düşünürlerden kadınlar üzerine söylenmiş sözler

Bir kadın olarak benim bir ülkem yok. Kadın olarak benim ülkem tüm dünya.

 

https://www.sgairport.com/sabiha-gokcen-havalimani/hayati

https://www.sabihagokcen.aero/sabiha-gokcen-kimdir.html

(Visited 348 times, 1 visits today)