Her geçen gün gelişen teknoloji ile beraber değişen gerçeklik algısı gittikçe gerçeklikten uzaklaşıyor. Sanal gerçeklik Metaverse adı altında daha geniş bir evrene doğru adımlarını atmaya şimdiden başladı. Eğer Metaverse kelimesini Türkçeleştirmek gerekirse sanal evrene tekabül eder ve bunun için çoktan büyük firmaların yatırım yaptığını görebiliyoruz.
Sanal evreni daha iyi tanımlamak gerekirse gerçekliği teknolojik araçlar kullanarak sanal 3D yeniden yaratımı olur.. Bu sanal ortamdaki yaşamın bir amacı var ise o da tabii ki gerçek hayatı olabildiğince taklit etmek olur. Artık teknolojinin daha erişebilir olmasıyla ile beraber bu sanal evrene hiç olmadığı kadar daha yakınız. Peki asıl sorulması gereken soru biz gerçeklikten sanala olan bu geçişi yapmalı mıyız? Veya biz bunu bir tehdit olarak algılamalı mıyız?
Metaverse’ün geneline bakarsak bize sunduğu birçok olanak var ama bunlar tabii ki bir sürü dezavantaj ve kusurla beraber geliyor. Örneğin pandemi ile eve kapanmak zorunda kaldığımızdan yaşayamadığımız deneyimleri bize yaşatabilir ve sadece bununla kalmayıp normalde imkansız olan deneyimleri size yaşatma şansı sunuyor. Tabii ki bu pozitifler ile birlikte bir o kadar da negatif beraberinde geliyor. Bunlar su içmeyi unutmak gibi aşırı önemsiz detaylardan gerçeklik algımızı kaybetmek gibi mühim problemlere kadar gidiyor.
Şu an ki Metaverse’ün hedeflediği şey gerçeğe olabildiğince yakın bir evren kurmak fakat biz gerçekten bu sanal evrende yaşamaya başlarsak bizim gerçek evrendeki hayatımıza ne olacak? Artık evimize gerek kalmayacak mı? Ya da artık sadece sanal kıyafetler mi satın alacağız? Bunların hepsi bize gerçeklikten uzaklaşmaya ne kadar yakın olduğumuzu gösteriyor. Facebook ya da yeni adı ile Meta gibi firmalarında büyük desteğiyle gelişme süreci gittikçe hızlanan Metaverse artık 90’lardan kalma bir hayal değil fakat gitgide yaklaşan bir tehdit dönmüş durumda. Zaten ne kadar özel bilgi kullandığı şüpheli olan bir firmanın insanların hayatını her an izleyebilecekleri bir projeye destek vermeleri dikkat çekici ve bu bilgiler artık bizim seçip paylaştığımızdan değil, günlük hayatımızdan olacak. Bu firmalara sadece istedikleri şeyleri gösterme özgürlüğünün yanı sıra çok daha kolay satış yapabilecekleri anlamına gelir. Bunlar sadece dezavantajların birkaçı örneğin eğer gerçeklikten uzaklaşırsak birçok iş amacını ve gerekliliğini kaybedecektir her ne kadar yeni iş olanakları olucağını iddia etmelerine rağmen.
Hayatımızda bir sürü değişimden geçiyoruz ve kim bilir Metaverse internetten sonraki yeni büyük gelişme olabilir. İnternetten daha büyük olabilecek bir şeye hayranlık duymamak tabii ki mümkün değil fakat bu hayranlık ile beraber dehşete kapılmamak mümkün değil. Sonuç olarak internet ile benzer bir sürü noktası var örneğin bizim hayatımızı kolaylaştırma ve elimizden alma gücü olan bir gelişme ve bizi hem mümkün olmayacak bir gerçekliği yaşatırken bir diğerini bizden koparabilir. Ama doğru kullanılırsa eğitim, eğlence ve benzeri sektörlerde çığ açacak bir buluş olacaktır.