Geri dönüşüm adı üstünde üretilen ürünleri geri dönüştürmektir. Geri dönüşüm sayesinde kaynakları daha verimli halde kullanmış oluruz.Geri dönüşümü her şekilde yapabiliriz. Mesela; suyu, elektriği israf etmezsek şimdiki kaynakları gelecek nesillere bırakabiliriz. Bunun yanında kullandığımız ürünleri de geri dönüşümde kullanabiliriz. Örneğin, bir cam şişeyi ya da artık ihtiyacımız olmayan bir kağıdı geri dönüşüm kutularına atabiliriz. Bu ülke ekonomisine katkıda bulunur. Genellikle üç tane geri dönüşüm kutusu yapılır; kağıt/karton, metal, plastik.
Fakat, son yıllarda ülkemizde çok fazla geri dönüşüm yapılamamaktadır. Bence, bunun nedeni çok fazla geri dönüşüm kutusunun ülkemizde bulunamaması. Bu nedenle de insanlar geri dönüşüm yapamamaktadır. Bana göre eğer her yerde geri dönüşüm kutusu olsaydı, ülkemizde geri dönüşüm daha çok yapılırdı. Bu çok üzücü bir şey. Keşke geri dönüşüm kutuları ülkemizde daha fazla olsa. Hem bu sayede kaynakları da bir sonraki nesile aktarabilirdik.
Bazen, sadece geri dönüşüm kutuları konulmakta. Ama çöp kutusu ortada yok! Çöp kutusu olmadığı için insanlar geri dönüşüm kutularına çöp atmak zorunda kalıyorlar. Bu da geri dönüşümde soruna yol açıyor. Çöpler ile geri dönüştürülecek ürünler birbirine karışıyor. Bu yüzden de geri dönüşüm yapılmasından vazgeçiliyor. Bu sayede de ülkedeki geri dönüşüm oranı azalıyor. Bu da kaynaklarımızın tükenmesi demek oluyor.
Bu sebepten dolayı gelecek nesillere kaynaklarımız kalmayabilir. Bu da insanlığın hatta bütün canlıların yok olması demek diyebiliriz. Kimse insanlığın yok olmasını istemez diye düşünüyorum fakat kimse gelecek ile ilgilenmiyor.
İnsanlar kaynaklarımızın tükenebileceğini, canlıların yok olabileceğini düşünmeden hala geri dönüştürebilecek ürünleri dönüştürmüyorlar. Hala yerlere ve çöplere atıyorlar. Fakat geri dönüştürülebilecek o ürünler çok uzun yıllarda doğada kayboluyorlar. Aslında çöplerin %75’i geri dönüştürülebilecek iken, sadece %30’u geri dönüştürülüyor.
Muz = 2-4 hafta
Kağıt torba = 2 ay
Mukavva kutu = 1 ay
Yün çorap = 1 yıl
Teneke kutu = 300 yıl
Bebek bezi = 550 yıl
Plastik torba = 1000 yıl
Cam şişe = 1 milyon yıl
Strafor = 2 milyon yıl ve üzeri
Zamanda doğada kayboluyor.
Kaynak:www.evrimagaci.com
Geri dönüşüm
(Visited 176 times, 1 visits today)