Bir plastik maddenin doğada kaç yılda çözünebildiğini hiç düşündünüz mü? Bir tenekenin, plastiğin ve daha sayamadığım bir sürü atık madde doğada belki de milyonlarca yıl kalıyor.
Geri dönüşüm günümüzde pek yapılmayan bir faaliyettir. Ve bu faaliyet doğa ya olmakla birlikte tasarrufa da faydalıdır. Okullarda, iş yerlerinde, binalarda vb. yerlerde geri dönüşüm kutuları bulunur. Ve geri dönüşebilecek paket veya maddelerin üzerilerinde geri dönüşüm logosu bulunur. Bir kağıdın geri dönüşümü sayesinde %60 bir oranda enerji tasarrufu elde edilmekte. Aslında bende yapabildiğim kadar geri dönüşüm yapmaya çalışıyorum. Üzerinde logo bulunan paketleri evde yapmış olduğumuz kutuya atıyorum. Geri dönüştürülebilen maddeler; kağıt, plastik, alüminyum ve teneke kutular olabilir.
Hiç dönüşüm yapılmayan bir ülkeyi düşünebilir misiniz? Tabi ki hayır. Her yerde çöpler olduğunu veya doğa da çözünülmeyecek olan bir sürü atık madde!
Oysaki bundan daha kolayı var. İnsanlar bu konu hakkında daha çok bilinçlendirilmeli! Ve eğer insanlar bilinçlenirse bu dünyanın ne kadar güzel olabileceğini bir düşünsenize!
Ve mavi kapaklar…
Hepimizin bildiği mavi kapak toplama kutuları var. Bu kutular her ne kadar mavi kapaklar için olsa da insanlar bu kutuların içlerine çöp atıyorlar. Bu tıpkı üzerinde plastik yazan geri dönüşüm kutularına cam atılması gibi. Fakat bu mavi kapak kutuları toplanan kapak sayısına göre bir çok engelli insana tekerlekli sandalye oluyor. Siz de böyle bir iyilik yapmak istemez misiniz? Bir engellenin belki de hayatını değiştireceksiniz!
Bir geri dönüşümün izlediği yollar şöyledir; fabrikaya giden atıklar makinelerden geçerek ezilip küçük parçalar haline gelir. Ve bu parçalar tekrar birleşerek bir plastik kutu veya herhangi bir dönüşümün şeklini alırlar. Tekrar doldurulup mağazalara gönderilen bu kutuların üzerine yeniden logo basılır ve bu sonsuza kadar böyle devam eder. Tabii bu geri dönüşüm bilen insanlar sayesinde gerçekleşir.
Benim bildiğim ve daha çok bilgi edinerek yazdığım yazı bu kadar. Umarım bunu okuyan herkes bilinçlenir. Ve umarım geri dönüşüm bilinci artar. Her geçen gün daha fazla artar.