Gerçekten canın istiyor mu?

Okulların da online olmasıyla beraber paketlenmiş gıda tüketimi, çikolata , cips , kek ve bisküvi tüketimimiz azalmıştı. Fakat şimdi iki gün de olsa artık okullara gidiyoruz  kantinde gördüğümüz paketlenmiş çikolatalara keklere karşı koyamıyoruz. Canımız istiyor peki ya sağlığımız ?

Öncelikle yapay şekerlerin (rafine şekerlerin) insan sağlığı üstünde birçok zararı var. Bunlar;

  • *Dünya çapında obezitenin artmasının en büyük nedenlerinin başında rafine şeker gelir. Bu yiyecek nedeniyle besin değeri açısından fakir bir şekilde beslenirken fazladan kalori almış oluruz aynı zamanda  rafine şeker kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltip düşüreceğinden ani açlık krizlerine neden olabilir ve bu yüzden iştahımızı kontrol altında tutmayı da zorlaştırır.
  • Şeker oranı yüksek olan yiyecekler kısa süreli enerji yükselmesine neden olur. Ancak yalnızca yarım saat gibi bir sürede enerjimiz  düşer ve kendimizi  yorgun hissetmeye başlarız.
  • DNA parçalarını oluşturan kromozomların uçlarında bulunan telomerler, hücrelerin yaşlanmasını doğrudan etkiler. Yapılan araştırmalar, düzenli rafine şeker tüketiminin telomerlerin boyunun kısaldığını ve hücrelerin yaşlanma hızının arttığını gösterir.
  • Şeker açısından yüksek besinler obezite ile beraber yüksek tansiyon ve kolesterole de neden olabilir. Özellikle ekstra şeker ile tatlandırılan içecekler ise atardamar tıkanmasına neden olabilir. National Institutes of Health tarafından 30.000 kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, yüksek miktarda rafine şeker tüketenlerin kalp krizi geçirme riskinin %38’e kadar arttığı tespit edilmiş.*

 

Junk food adverts risk turning Britain's children into 'telechubbies' | UK News | Sky News

 

Daha saymakla bitmeyecek zararları olan rafine şekerlerin ve aynı zamanda hazır gıdaların beyin fonksiyonunu azalttığı da bilinmekte.

Bu kadar zararları olan rafine şekerlerin hala kantin raflarında yerini alıyor olması bence çok riskli çünkü zararlarını bilsek de görünce çoğu zaman irademiz yenik düşüyor ve kendimizi onu yerken buluyoruz. Sağlıksız atıştırmalıkların okuldaki başarı yüzdelerini düşürdüğü de bilimsel olarak kanıtlandı.

Teneffüste canımız bir şey istediğinde kantinde elma, hurma, ceviz, portakal ya da herhangi mevsim meyvelerinin olması hem okulun başarı yüzdesini artırır hem de bizlerin sağlığına olumlu katkısı olur.

kaynakça:https://www.snapfitness.com/tr/blog/rafine-sekerin-8-zarari/#:~:text=Rafine%20%C5%9Feker%20kan%20%C5%9Fekerini%20h%C4%B1zl%C4%B1,i%C5%9Ftah%C4%B1n%C4%B1%20kontrol%20alt%C4%B1nda%20tutman%C4%B1%20zorla%C5%9Ft%C4%B1r%C4%B1r.&text=%C5%9Eeker%20oran%C4%B1%20y%C3%BCksek%20olan%20yiyecekler%20k%C4%B1sa%20s%C3%BCreli%20enerji%20y%C3%BCkselmesine%20neden%20olur.

(Visited 131 times, 1 visits today)