Gerçek ve Sanal Para

Para devlet tarafından bastırılan hem ulus hem de uluslararası ödeme aracı olarak kullanılan, üzerinde değer yazılı metal veya kağıt nesnedir. Kripto para ise, sanal (gerçek olmayan) herhangi bir fiziksel şekilde bulunmayan ve dijital para birimi olarak kullanılan varlıktır. Her iki para çeşiti de alınan mal veya hizmetlerin değişimi olarak kullanılan araçlardır.

Günümüz dünyasını yapılandıran, bazılarının birçok şeyden önemli gördüğü, bazılarının ise önemli görmediği, para M.Ö. (Milattan Önce) yedinci yüzyılda Anadolu’daki eski medeniyetler içerisinde yer alan Lidyalılar tarafından şu an bizim yaşadığımız topraklarda (Anadolu’da) kullanılmaya başlanmıştır. Yunanca’dan gelen (κρυπτός, kruptós), “gizlenmiş veya şifreli” anlamını taşıyan, ilk kripto para 2009 yılında takma ismi Satoshi Nakamoto olan bir yazılımcı tarafından bulunmuştur.

Kripto para aslında uzun zamandır hayatımızdaydı. Örnek vermek gerekirsem, artık hemen hemen herkesin cüzdanında bulunan banka kartları, sanal banka uygulamaları veya platformları üzerinden yaptığımız neredeyse her işlemde fiziki para yerine kripto paraları kullanmaktaydık.

Peki nedir bu kripto paranın özellikleri? İlk olarak, merkeziyetsizlik. Peki nedir bu merkeziyetsizlik? Merkeziyetsizlik, merkezsiz yönetim gücüdür, ya da daha anlaşılır bir şekilde söylemek gerekilirse, merkezi olmayan ve yönetimi elde olan gücün, merkezi bir otoritenin sahip olduğu gücü elinden alıp diğer merkezi otoritelere dağıtma işlemidir. Yani kısacası güç transferidir. kripto paralardan önce ise, bu transferleri yönetmekte sorumlu olan tek otoriteler merkez bankaları ve devletlerdi, fakat devir değişti. Bir diğer özelliğimize gelirsek, işlem ve sahip kayıtları her kullanıcaya özeldir. Sahip olunan para sadece (sahibinin) kullanıcının emri ile yer değiştirebilir. Hesabınızda ki altcoin, coin veya kripto para gerçek bir banka hesabına, platformuna yatırılabilir. Ayrıca hesabınızın kontrolden çıkmaması için ise, aynı anda aynı kripto para, coin veya altcoin için birden fazla işlem yapılamaz, yapılırsa bile sadece bir tanesi yerine getirilebilir. Fakat farklı coinler için aynı anda birden fazla işlem yapılabilmektedir.

   

Diğer konumuza gelirsek, sizce kripto paralar gelecekte gerçek paranın yerini alabilir mi? Ben kendi düşüncemi belirtmeden önce, geçtiğimiz yıllarda Amerika, Rusya ve birçok ülke resmi olarak kripto paraları kabul ettiklerini belirtti. Yani demek istediğim, neredeyse şu anda kullandığımız her şey teknolojik veya sanaldır, Yıllardır insanlar kağıttan kitaplar veya gazeteler yerine sanal platformlardan okuyorlar. En basiti internetten oyun veya birçok sanal şey satın alıyoruz. Ayrıca hiçbirine fiziksel bir şekilde sahip olmuyoruz. Kripto paraların bu şeylerden bir farkı yoktur, sadece adı değiştirilmiştir.

Kaynakça:

Halkbankası.com,  İşbankası.com,  HWP.com,  Wikipedia.com,  tr.cointelegraph.com,  Wikipedia.org,  www.cnn.com

(Visited 54 times, 1 visits today)