Yaşadığımız dünya üzerinde gün geçmiyor ki yeni bir sorunla karşılaşmayalım. Dünya nüfusundaki hızlı artış, beraberinde getirdiği yeni problemler nedeniyle, neredeyse bunlardan en önemlisi haline geldi. Özellikle doğru nüfus planlamasının yapılmadığı az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde bu sorun her geçen gün çığ gibi büyümekte ve yaşadığımız tüm dünyayı daha fazla tehdit etmektedir. Yaklaşık 8 milyara ulaşan dünya nüfusu, beraberinde birçok yeni yeni sorunu da ortaya çıkarmaktadır. Bunlardan en önemlisi de gıda krizidir. Normal şartlar altında üretilebilen yiyecek miktarı insanlık için yeterliyken, nüfusun normalin çok üzerinde artması sebebiyle ilerde doğabilecek sorunlar, ülkeler tarafından tespit edilmiş ve önlem alınmak istenmiş bu nedenle de bir mühendislik alanlarından olan genetik mühendisliği olarak adlandırdığımız meslek doğmuştur.
Genetik mühendisliği, organizmaların belli amaçlar güdülerek genetik yapılarının düzenlenmesinde veya değiştirmesinde görev alır. Gıda sıkıntısı nedeniyle dolan bu mühendislik, günümüzde sağlık gibi birçok alanda da yararlı ve zararlı gelişmelerde bulunmuştur.Genetik mühendislerinin en çok bilinen alanlarından biri GDO’lu gıdalardır. GDO kısaltmasının açılımı: Genetiği değiştirilmiş gıdadır. GDO’lu gıdalar kendi doğal ortamı dışından farklı mevsim ve sıcaklıklarda, kısa sürelerde ve fazla miktarda üretilebilmektedir. Bu gıdanın genetiğinin değişmesi içerisinde kimyasal maddeler olduğunu gösterir. Bu kimyasal maddeler bu ürünleri tüketen tüm canlılarda öldürücü alerjilere sebep olabilir.GDO’lu yemler hayvanlarda antibiyotik direncini arttırarak, antibiyotiklerin etkisini azaltmaktadır. GDO ekim alanlarında kullanılan yabani ot ilaçları, memeliler için toksik etki ve insanlarda hormon dengesini bozma riski taşımaktadır. Bu saydıklarım bugüne kadar tespit edilebilen zararlardan sadece bazılarıdır. Bu ürünlerin tüketilmesinin ileride doğurabileceği birçok zararın olabileceği de bilim adamlarının ortak görüşü haline gelmiştir.
Birçok alanda olduğu gibi sağlık alanında da birçok değişim ve gelişimin olmasını sağlayan genetik mühendisleri günümüzde kopyalanmak istenen genler alanında büyük ve önemli çalışmalarda bulunmuş ve bulunmaya devam etmektedir. Bir insanın belirli bir hücresinin işlevini yerine getirmemesi durumunda genetik mühendisleri bu hücrenin neden işlevini yerine getirmediğini bularak uygun bir gen transferi yapmak amacıyla araştırmaya başlarlar. Örnek üzerinde konuşursak, bu genin bakteride bulunduğunu düşünelim bu durumda bakterinin geninden enzim yardımıyla kesilen parça insanda kesilen gen parçasının yerine yeniden farklı bir enzim tarafından yapıştırılır. Böylece bu hücrenin işlevini yeniden yerine getirilmesi sağlanır.
Genetik mühendisliğinin hayatımızda her alanda büyük bir yer kapladığını ve yaptıklarının olumlu ve olumsuz etkileri olduğunu bilmek önemlidir. Ancak ilerleyen teknoloji ve değişen bilimsel verileri göz önünde bulundurursak günümüzde bahsedilen zararlı etkenler zamanla çözüme kavuşabilme ihtimalinin olduğunu göstermektedir. Eğer zehirli olma, hormonların dengesini bozma gibi birçok olumsuzluk çözüme kavuşturulursa genetik mühendisliği sadece bir mühendislik alanı olarak kalmayıp insanın yaşamının devamı için hayati önem taşıyan bir alan haline gelmesi kaçınılmazdır.