Genetik Mi Çevre Etkisi Mİ?

Biz bu  Dünya’ya geldiğimiz zaman hiçbir şey bilmiyor , yapamıyor ,hatta ilk defa nefes aldığımız için ağlıyorduk. Anne ve babamızın yardımına muhtaç duyuyorduk. Bu hayatı  küçük yaşta bile sorgulamaya başlıyorduk.  Madem hiçbir şey bilmiyorduk ,o zaman “doğuştan zekilik” kavramı nasıl geliyordu?

Çoğu insanın söylediğine göre doğuştan zekilik kavramı yoktur. Bence de haklılar. Sonuçta kimse doğar doğmaz atomu parçalamaya çalışmadı. Geldiği dünyayı tanımaya çalıştı. Tamam genlerimiz olabilir ama genler bir anne ve bir babanın zekasının birleşimiyle olan bir şey değildir ki. Genler sadece dış görünüşümüzü belirler. Kişiliğimizi ise çevresel faktörler sayesinde kazanırız. Bunda en önemli etken ise ailemizdir.

Ailemizin bebekliğimizden bu yana bakımı sayesinde alt yapımız oluşur. Bu altyapımızda ise çevreyi algılayabilmekte ve sosyal ilişkilerimizi kavrayabilmekte oluruz. Onların bize karşı olan tutumunu o kadar örnek alırız ki ailemizin davrandığı gibi ,giyindiği gibi hatta konuştuğu gibi konuşuruz. İlla ki bir oğlanın babasına benzemeye çalıştığını görmüşsünüzdür .Büyümeye başladığımızda ise artık dünyayı kendimiz keşfetme yoluna çıkarız.

Ergenliğe gireriz. Büyüme ile alakalı yapılan bir araştırmaya göre  genetik etkinin IQ’muza etkisi  yaş büyüdükçe değişir Mesela bebek zamanımızda genetik etkinin etkisi IQ’ya etkisi %20iken ,ergenlik döneminde bu %40 oluyor. Diğer araştırmalara baktığımızda ise genlerin etkisinin %75 ve çevrenin etkisinin ise %25 civarında olduğunu görüyoruz. Peki, sizce neden böyle 2 farklı araştırmanında 2 farklı sonucu var?

Bir deneye göre 2 tek yumurta ikizinin IQ’ları test edilmiş ve ikisini birbirinden bağımsız hayatlara sürüklemişler. Yıllar sonra 2 farklı kişilik ortaya çıksa da tekrardan IQ’ları test edildiğinde arada aman aman bir fark çıkmamış. Bu deney sonucundan  ötürü ise böyle bir sonuca karar verilmiş .Fakat bu her zaman doğru olacağı anlamına gelmiyor. Bazı çevresel faktörler genetik hastalıklara sebep olabilir . Bu açıdan baktığımızda ise 1. deney sonucu daha mantıklı geliyor.

Her 2 deney her ne kadar ispatlanamamış olsa da ailemizin /çevremizin bizim üzerimizde olan etkisi sayesinde karakterlerimiz oluştu(bence). Peki sizin düşünceleriniz neler? Daha fazla deney yapılmalı mı?

(Visited 42 times, 1 visits today)