Tarih öncesi çağlardan beri bitki ve hayvanlar ıslah edilmiştir. Islah daha verimli olan hayvan ve bitki ırklarının elde edilmesine yönelik çalışma anlamına gelir günümüzde ise bu anlam genetik kopyalama anlamına gelir. Genetik kopyalama diğer bir adıyla klonlama, aynı genetik yapıya sahip canlıların oluşturulması anlamına gelir. Biyolojide, klonlama, bazı organizmaların veya hücre tiplerinin eşeysiz üreme yoluyla çoğalması olarak tanımlanmaktadır. Klonlama kelimesi terminolojik olarak Latince “klon” kelimesinden türemiş olup üzerinde sürgün ve yapraklar olan genç ağaç dalı ve bu dallardan oluşan benzer ağaçların oluşması anlamını taşımaktadır. Geçmiş dönemlerde bitki üretiminde kullanılan klonlama kelimesi daha sonraki yıllarda ise DNA, gen, hücre ve organizmaların genetik kopyalarının oluşturulması anlamında kullanılmaya başlamıştır .
Klonlama teknolojisi hayvancılık, hayvan ıslahı ve insan sağlığını ilgilendiren birçok konuda kullanım alanlarına ulaşmıştır. Bu teknoloji, üstün genetik yapıya sahip fakat döl verme yeteneğini , yetisini kaybetmiş çiftlik hayvanlarının veya nesli tükenmekte olan organizmaların çoğaltılmasını mümkün hale getirmektedir. Hatta, klonlama teknikleri geliştirilerek, daha kaliteli, daha besleyici ve hastalıklara karşı daha dirençli çiftlik hayvanlarının veya bitkilerin elde edilmesi hedeflenmektedir .Gen klonlanmasına, insülin ilacını, büyüme hormonlarını ve pıhtı önleyen ilaçları örnek verebiliriz .Üreme klonlanmasına, meşhur koyun Dolly’i örnek vermek mümkündür hatta 5 Temmuz 1996 tarihinde doğan , klonlanan Dolly klonlama ve genetik kopyalamanın en büyük destekçisidir. 4 Şubat 2003’te, Dolly ötanazi edildi çünkü ilerleyen bir akciğer hastalığına sahipti. Dolly’nin 11 veya 12 yaşına kadar yaşaması bekleniyordu ancak Dolly yalnızca 6 yaşına kadar yaşayabildi
.
Son yıllarda genlerin işlevleri, genetik hastalıklar, gen terapisi, kanser veya yaşlanma üzerine yapılan araştırmalar klonlama teknolojisiyle ilgi kazanmıştır. Yine, bu teknoloji, birtakım hastalıkların tedavisinde gerekli olan protein, enzim, hormon veya antibiyotik gibi ilaçların kolay, hızlı ve ucuz bir şekilde üretilmesine olanak sağlamaktadır.