Genetiği Değiştirilmiş Ürünler Tek Çözüm mü?

Dünyadaki nüfus artışı nedeniyle temel gıda gereksinimlerinin karşılanamaması açlığın önemli bir sorun olarak ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Dünya nüfusunun artması ancak tarımsal üretimin yeterince gelişmiş olmaması, bazı ülkelerin meyve-sebze yetiştirmeye elverişsiz olması, iklim değişikliği gibi sorunlar nedeniyle açlık önemli bir tehlikedir.

Tarımsal ürünlerin yetiştirilmesi, depolanması, dağıtılması gibi süreçlerde yeni teknikler oluşturulmaması, klasik şekilde yapılan tarımsal üretimin artan nüfüsün ihtiyacını karşılamamasına neden olmaktadır. Bu yazıda günümüzde bu soruna çözüm olarak getiren genetiği değiştirilmiş ürünleri kullanmanın neden tercih edildiği, negatif yönleri ve alternatif çözüm yollarından bahsedeceğim.

Ürünlerin genetiği değiştirilirse bu ürünler açlık  ve gıda kıtlığı olan yerlerin iklimine uygun hale getirilebilir. Ayrıca bir bölgede tarım için gerekli kaynaklar yetersiz kalıyorsa bitkilerin genetiği değiştirilerek daha zorlu koşullarda büyümesi sağlanabilir. Bunun sonucunda normalde bir alanda tarım yapılması için gerekli koşullar olmasa bile bu alanlarda tarım yapılabilir. Buna ek olarak meyve-sebze dışında hayvanların da genetiği ile oynanarak daha hızlı büyüyen ve daha çok et veren hayvanlar oluşturulabilir. Bu nedenle genetiği değiştirilmiş gıdaların dünyadaki açlık ve gıda kıtlığına çözüm oluşturacağı düşünülmektedir.

Genetiği değiştirilmiş ürünlerin kullanılma nedenleri açlık sorununa çözüm olsa bile bir ürünün genetiğini değiştirmenin yarattığı sorunlarda bulunmaktadır. Bu konuda birçok örnek verilebilir.  Mesela çoğunluka genetiği değiştirilmiş ürünler insanlarda birçok hastalığın oluşmasına neden olur.

İnsanların sağlıklı beslenmesi ve yeterli gıdaya ulaşması için klasik tarım tekniklerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Tarımsal tekniklerin değişmesiyle ürünlerden daha çok verim alınabilir. Ayrıca tarım alanlarının yanlış kullanımı yeterli ürün alınmamasına

neden olmaktadır. Tarım alanlarına İnşaat yapılması, çarpık kentleşme, tarım alanlarının verimsiz kullanılması karşılaşılan sorunlardandır. Bu sorunlarla birlikte çifçilik yapan insanların tarlalarını maksimum verimli kullanacak bilgiye sahip olmaması ile karşılaşılmaktadır. Ayrıca  çifçilik yapmayı tercih eden insanların sayısı da gün geçtikte azalmaktadır. İklim değişikliği nedeniyle gelirlerinin belirsiz olması tarımla uğraşan aileleri olumsuz etkilemektedir.

Hükümetlerin bu konuda önlem alması, tarım ve hayvancılıkla geçimlerini sağlayan insanları desteklemesi gerekmektedir. Bu konuda bütün ülkelerin ortak hareket etmesi gerekmektedir. Verimli tarım alanlarının iyi değerlendirilmesi ve modern yöntemlerin tüm ülkelerde yaygınlaştırılması gerekmektedir.

Bence tarım ve hayvancılığa yapılacak yatırımlar bu sorunları çözmek için genetiği değiştirilmiş ürünlerin yaygınlaştırılmasından daha sağlıklı ve daha sürdürülebilir olacaktır. 2025 yılında 8 milyarı geçmesi beklenen dünya nüfusunun beslenmesi önemli bir sorundur. Ancak bu soruna genetiği değiştirilmiş ürünlerle çözüm bulmak insanların farklı hastalıkların oluşmasına neden olabilecektir. Bu nedenle en sağlıklı yollardan gıda üretimi arttırılmalıdır.

(Visited 39 times, 1 visits today)