GENÇLERİN TEKNOLOJİK ALETLERLE ZAMAN GEÇİRMESİ

Teknolojik aletler artık bizim günlük hayatımızda da var. Ama bu aletlerin gençlere karşı bir sürü olumsuz yönü vardır. Olumsuz yönlerin olduğu gibi olumlu yönleri de vardır.

Teknolojik aletler en çok gençlere karşı bağımlılık yapmaktadır. Örneğin bir çocuk saatlerce teknolojik aletlerle ilgileniyorsa eğer bu onda bağımlılık yapmış demektir. Bağımlı olduğu için çocuk hiç dışarı çıkmak istemez, sosyal aktivitelere katılmak istemez, arkadaş edinmek istemez. Hatta ebeveynleriyle bile zaman geçirmek istemez. Çocukların çok fazla film izlemesi de bağımlılığa girmektedir. Ayrıca çocuk şiddet içerikli filmler izliyorsa eğer psikolojisi bozulabilir, saldırgan olabilir ve terör estirebilir. Ebeveynler çocuklarını bu tür şeylerden uzaklaştırmalıdır ve onu iyi şeylere yönlendirmesi gerekmektedir. Bu durum çocuğun akademik başarısını da etkiler. Derslerinde sürekli zorlanır. Ayrıca çocuğun uyku düzeni de bozulur. Teknolojik aletler alışkanlık haline geldiği için gece saatlerinde de telefonu elinden düşürmez. Hatta ders çalışma, kitap okuma gibi eylemler işkence haline gelir ve işini severek yapmaz. Bunun için ebeveynlerin bu konularda çok dikkatli olması gerekiyor.

Fakat bu durumun gençler için olumlu yönleri de var. Örneğin çocuğun internet üzerinden ödevi varsa eğer yapabilir ya da anlamadığı bir konu olduğu zaman eğitici videolar izleyerek konu eksikliklerini tamamlayabilir. Hatta çocuk önemli şeyler hakkında bir şey öğrenmek istiyorsa eğer araştırma yapabilir veya ebeveynlerle film izleyebilirler. Ayrıca ebeveynler çocukları bağımlı olmaması için ekran süresi koyması gerekmektedir. Mesela çocuklara belgesel izletmek onların analitik düşüncesini artırır. Ayrıca çocuk eğitici oyunlar oynayabilir. Ama onun dışında şiddet içerikli oyunlar oynatmamamız gerekiyor. Şiddet içerikli şeyler izletmememiz gerekiyor. Eğitici ve çocukların ilgisini çeken filmleri izletmemiz gerekiyor. Ebeveynler bunları yaparsa çocuklarının akademik başarısı etkilenmez. Örneğin ebeveynler çocuklarıyla maç da izleyebilir. Maç izlemek genel olarak çocukların ilgisini çekiyor.

Çocuklar yaşına uygun olmayan filmleri izliyorlarsa eğer ebeveynlerin bu duruma müdahale etmesi gerekiyor. Çünkü büyüdüklerinde çok büyük sorunlarla karşılaşma ihtimalleri yüksek olur. ayrıca çocukların sadece şiddet içerikli film değil korku filmlerini de izlememeleri gerekiyor. Eğer izlerlerse arkadaşlarıyla iletişim kurarken sorun yaşarlar, içe kapanık olurlar ya da dışarıdaki insanlara karşı saldırgan olurlar. Hatta kendi ebeveynlerine karşı saldırgan olabilirler bazen. Mesela mavi balina oyunu çok kötü bir oyun. Özellikle çocuklar için çok zararlı bir oyun. Ebeveynlerin çocuklarını bu tür oyunlardan ya da bu tarz filmlerden uzak tutması gerekiyor. Mesela bana göre dram türü filmler yaklaşık olarak on sekiz yaş üzeri uygun.

Uzun lafın kısası, çocukları bu tarz filmlerden ve oyunlardan uzak tutmamız çok önemlidir. Ayrıca ebeveynlerin çocuklara faydalı ve eğitici şeyler izletmesi gerekiyor. Eğitici oyunlarda oynatmaları gerekmektedir. Yani çocukları analitik düşünme becerisini artıracak şeylere yönlendirmemiz gerekiyor. Şiddet içerikli şeylerden uzak tutmamız gerekiyor.

 

 

(Visited 6 times, 1 visits today)