Hayal gücü her bireyde az çok bulunan bir şeydir. Belki de her insanda eşit vardır fakat insanlar bunu nasıl kullanacaklarını bilmedikleri için hayal güçlerini, zayıf olarak nitelendirebilirler. Hayal gücünün sınırları da yoktur, aslında bu biraz da insanın nasıl yetiştirildiğine veya yaşı ilerledikçe edindiği tecrübelere bağlı değişebilir. Belirli veya belirsiz bir travma gibi büyük küçük bir çok etken hayal gücünü etkiler.
Hayal gücü aynı zamanda insanın vizyonunun da bir yansımasıdır. Vizyonu geniş bir bireyin hayal gücü ve yaratıcılığı da geniş olur. Hayal gücünün kuvvetli olması yani yaratıcı olması zor bulunan bir şeydir. Aslında bunda hayal gücünü kullanmak da diyebiliriz. Bu yaratıcılığı geliştirmek mümkündür. Fakat eğitilerek değil. Dediğim gibi vizyon hayal güzünü etkileyen unsurlardandır. Fakat vizyon hiçbir zaman sadece belirli bir alanda eğitilerek kazanılmaz veya genişlemez. Vizyon gibi hayal gücü de sadece tek yönlü veya tek branş yönelimli eğitimlerle genişlemez. Bunun için bir çok ayrı yerden bir çok ayrı eğitime ihtiyaç var ki yaratıcılığımız gelişsin. Aynı zamanda sadece eğitilerek de olacak bir şey değil tabii ki. İnsanın kendi yaşanmışlıkları, tecrübeleri ve hayata dair kazandığı ve öğrendiği şeyleri de kendisi ekleyerek yaratıcılığını geliştirmeli.
Hayal gücü her insanda vardır fakat yaratıcı hayal gücü çok farklıdır. Yaratıcı hayal gücü insanın kendi kafasındaki dünyayı dışarı yansıtabilmesi, kafasındaki dünyaya şekil verebilmesidir. Yaratıcı olmayan bir hayal gücü çok da işe yaramaz. Yaratıcı hayal gücü bütün sanat dallarında ihtiyaç duyuluna bir şeydir. Hatta olmazsa olmazlarıdır. Çünkü yaratıcılık sanata şekil vermektir aynı zamanda.
Yaratıcılığı kullanabilmek de gerekir. Bunun için gelişmiş olmamız gerekir. Gelişmemiş ama yaratıcı olan bir hayal gücü tam olmasa da bir şeyler başarabilir. Fakat tamamen gelişmiş bir hayal gücü için eğitilmek ve hayatın bize kattıklarını kullanabilmek şarttır. Hayatın bize kattıkları derken günlük hayatınızda yaşadığınız en ufak bir olayda bile çıkarttığınız ders veya yaşadığınız büyük bir olayın sizin üzerinizde bıraktığı travmaya kadar hepsinden bahsediyorum. Çükü gelişmek demek olumlu olumsuz bütün deneyim veya bilgileri düzgün şekilde kullanabilmek demek. Ama tabii ki sadece hayatın kattıklarıyla olmuyor. Eğitim de yaratıcı bir hayal gücü için çok önemli bir unsurdur. Bunun sebebi hayatın öğrettikleri yanında temelden öğrenmemiz gereken şeylerin de olması. En temel şeyleri kavrayamadıktan sonra nasıl yaratıcı olmayı planlayabilir ki bir insan. En temelden başlayarak yavaş yavaş her şeyi birleştirerek parçaları yerine takar gibi ilerlemeli insan. Yoksa ne yaratıcı hayal gücü elde eder ne de elde ettiği yaratıcı hayal gücünü kullanabilir.
Sonuç olarak yaratıcı hayal gücü zor bulunan bir şey olsa da bunu kullanmak daha zordur. Bunu geliştirmek için çabalamak, eğitim görmek ve ders çıkartmak gerekir.