Geliştirilebilen Yaratıcılık

Yaratıcılık her bireyde var olduğu kabul edilen, bir şeyi yaratmaya iten farazi yatkınlıktır. İnsanoğlunu diğer canlılardan ayıran en temel özelliklerinden birisi olan yaratıcılık ve yaratıcı düşünme, insanlığın yaptığı keşiflerden gelişimine kadar her şeyi etkilemiştir. Peki sizce insanlar yaratıcılık veya yaratıcı düşünme becerisini geliştirebilir mi?

İlkçağ düşünür ve felsefecilerinden günümüz bilim insanlarına kadar her dönemde merak edilmiş ve hala tartışılan bir konudur. Yaratıcılık ve yaratıcı düşünme yıllar boyunca toplumların ilgisini çekmiştir. Eskiden sadece doğuştan geldiği düşünülen bu beceri hakkındaki söylemler ve fikirler zaman geçtikçe değişmiştir. Yaratıcılık ve yaratıcı düşünme doğuştan gelen, olumlu çevre şartları altında geliştirilebilen, olumsuz çevre şartları altında gelişmeyen ya da kaybolmaya başlayan bir yatkınlık olarak kabul edilmektedir. Eğitimle geliştirilebilen yaratıcılık ve yaratıcı düşünme becerisi, ülkemizde gerektiği kadar olmasa da eğitimin genel amaçları arasında yerini almıştır. Kişilerin yaratıcılıkları ve yaratıcı düşünme becerilerinin gelişmesini en önemlisi aile olmak üzere sosyal ve fiziksel çevre, okul, öğretim programları, öğretmen gibi birçok faktör etkilemektedir. Yaratıcılığı geliştirmek için, farklı düşünceleri bir araya getirerek beklenmedik fikirler yaratıp bu fikirleri aralarında kıyaslayabiliriz. Bir probleme karşı bulduğunuz ilk çözüme bağlı kalmayın beyin fırtınası yaparak yeni çözümler arayın bulduğunuz çözümleri birleştirerek yeni çözümler oluşturun bu şekilde olaylara bakış açınızı değiştirerek yaratıcı düşünme becerinizi ve yaratıcılığınızı arttırmış olursunuz. Kendi kendinize engeller koyarak konfor alanınızın dışına çıkarak yaratıcılığınızı arttırabilirsiniz. Bu sayede hatalarınızı da görmüş olursunuz. Son olarak risk almak ve başarma arzusuyla yeni şeyler tecrübe ederek yaratıcılığınızı arttırmış olursunuz. Tüm bunları yaparken bulunduğunuz çevreye dikkat edin. Çevreniz sizin yaratıcılığınızı baskılıyorsa kendinize göre bulunduğunuz ortamı kişiselleştirin. Ayrıca ortam değiştirmek zihninizi rahatlatır. Her ortam her insanda farklı bir şeyi temsil eder. Tüm bunların yanı sıra yaratıcılığımız bazı aktivitelerden dolayı kötü eklenebilir. Sürekli aynı aktivite ile meşgul olursak yaratıcılığımız körelmeye başlar. Çünkü zihnimiz tek bir konuya yoğunlaşıp başka şeylerle odaklanmayınca yaratıcılık devreden çıkıyor. Mesela aynı tür müzik dinlemek, aynı çalışma ortamında bulunmak, aynı çevrede uzun süre bulunmak, aynı filmi ve diziyi tekrar tekrar izlemek, aynı kitap veya gazeteyi yeniden okumak gibi eylemler yaratıcılığımızı köreltir.

Kısacası doğuştan gelen bir yatkınlık olan yaratıcılık geliştirilebilir de körelebilir de bu kişiye bağlıdır. Kendini doğru şeylere, risk alarak yeni şeylere yöneltirse yaratıcılığı olumlu etkilenir fakat kişi sürekli aynı eylemleri yapmaya devam ederse yaratıcılığı körelir.

 

 

(Visited 5 times, 1 visits today)