Gelişmekte Olan Teknoloji

             Bildiğiniz üzere günümüz teknolojisi birçok işte ve birçok amaç uğruna faaliyet göstermektedir. Kimi zaman her açıdan faydalı olabilirken kimi zaman ise çoğu açıdan faydalı olabilmektedir. Bu yüzden de akıllarda bazı sorular bırakmaktadır. Teknolojinin iş hayatındaki rolü; dönüşüm müdür, yıkım mıdır?

 

            Teknoloji gün ve gün geliştiği üzere görüyoruz ki bazı meslek dallarında da olumlu veya olmsuz gelişmeler, değişimler meydan gelmektedir. Teknoloji bunlarla da kalmıyor yeni meslek dallarını da oluşturuyor ve bizlere sunuyor. Teknolojinin iş hayatında bizlere veya şirketlere sunmuş olduğu olumlu yönlerine gelecek olursak, birçok mesleğin daha az uğraşla, çabayla, parayla ve zamanla daha kaliteli ve hatasız iş yaptığını görebiliriz. Mesela veritabanı yöneticiliği teknolojinin ve elektronik cihazların olmadığı dönemlerde teker teker dosyalarda biriktirilirdi. Yıl sonlarında veya ihtiyaç duyulan zamanlar da ise o veriler çıkartılır, yine teker teker bir araya getirilir ve gerekli işlemler uygulanırdı. Şimdi ise birkaç saniyelik işlem ile şirketlerin veritabanlarından ihtiyaç duyulan veriler bulunur, gerekli işlemler yapılır ve sunulur. Başka bir örnek vereyim. Günümüzden yaklaşık 1700 yıl öncesinde, Roma’da Roma İmparatoru Dioeletianus, Aizanoi Binasında enflasyonla mücadele amacında ilk borsa işlemlerini öne sürmüştür. 8 Mart 1817 tarihinde New York, Wall Street’te New York Menkul Kıymetler Borsası kurulmuştur. 2 ağustos 1866 tarihinde ise Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk borsası olan Dersaadet Tahvilat Borsası kurulmuştur. 1993’e kadar bütün borsalar eski usul ile işlem görmüştür. Ülkemizden gidersek, eskiden şirketlerde muhafaza edilmekte olan bir hisse senedini alabilmek için noterden verilecek vekâletname ile noterden alınacak veraset ilamını çalıştığımız şirkete müracaat etmemiz gerekmekteydi. Yazması bile insanı yoran birkaç işi 30 ya da 40 yıl önce yapmaya çalıştığını düşünsenize. Şimdi ise teknolojinin vermiş olduğu imkanlar sayesinde kolayca oturduğumuz yerden belirli iş günü ve saatleri içinde istediğimiz hisse senedini (halka arz olan hisse senetlerinden bahsediyorum) alabiliyoruz. Tabiki de özel fon ve hisse senetlerini gerekli bankalar aracılığıyla ıslak imza ile gerçekleştirmemiz gerekmektedir. (Özel fon; sadece önceden belirlenen yatırımcılara tahsisli olarak satılabilen fonlardır.)

              Teknolojinin iş hayatında ki olumusuz yönlerine gelecek olursak, sizin de anlayabileceğiniz üzere bazı büyük şirketler minimum kaynak ve para harcayarak iş başarmak ister. Örneğin bazı şirketler belirli adamlarını işten çıkartarak, işi yapay zekaya veya teknoloji gereksinimine sahip analist işini yapan çalışanlarına verir. Bu sayede yapay zeka çalışanların işini daha hızlı gerçekleştirebilir. Bilgi güvenliği analistleri ve sistem yazılımı geliştiricileri de yapay zekanın yaptığı işi teknolojinin de yardımı ile denetleyebilir. Bu işin şirketler için olumlu fakat çalışanlar için olumsuz yanı ise büyük şirketler 1000 veya daha fazla çalışana ihtiyaç duyulan bir işi birkaç analiz uzmanı, teknolojik ekipmanlar ve yapay zeka ile doldurabilir. 

     Demek istediğimi özetleyecek olursam, teknoloji iş hayatımızı hem olumlu hem de olumsuz şekillerde etkileyebilir. Önemli olan teknoloji geliştikçe bizim de kendimizi geliştirmemizdir ve geleceği sadece teknoloji ile değil birçok buluş ve kaynak ile beraber şekillendirmemizdir.

(Visited 8 times, 1 visits today)