Gelişen Eğitim

Sizin de bildiğiniz üzere teknoloji hiç olmadığı bir seviyede ve giderek daha hızlı da gelişiyor. Ancak bu gelişmenin büyük etkisini her alanda gördüğümüz teknolojinin eğitim üzerindeki etkisi neden bu kadar az veya hiç yok peki gelecekte teknolojinin eğitim üzerine etkisi ne olacak ve bunun günlük hayattan örnekleri neler?

Öncelikle öğrencilerin eğitim sistemini eleştirirken kullandıkları en yaygın örneklerden biri olan “50 sene önceki arabalar ile günümüzdeki arabalar arasındaki farka bakın, şimdi de 50 sene önceki  bilgisayarla günümüzdekilerin farkında bakın bir de o zaman neden okullar 50 sene önceki okullarla aynı” bu yorum doğru olmasına karşın eksik lakin şu anda çoğu okulda akıllı tahta bulunmaktadır bu bilgisayarlar aynı anda geniş ekranları sayesinde beyaz tahta olarak da kullanılabildikleri için tonlarca bilgi, veri, araştırma ve örneğe saniyeler içinde ulaşım sağlarken aynı anda eski versiyonlarından hiçbir eksiği kalmıyor üstüne üstlük bazı devlet liselerinde elektronik cihaz dağıtımı ile daha aktif bir öğrenim teşvik edildi. Ancak eğer son zamanlarda teknolojinin eğitime katkısını en net gördüğümüz bir zaman varsa o da karantina zamanıdır. Herkes evlerindeyken uzaktan eğitim sayesinde derslerde ilerlenmeye devam edilebildi.

Genelden özele gittiğimizde ise  şu anda Çin Halk Cumhuriyeti’nde teknolojiyle eğitimin çok daha iç içe olduğunu görüyoruz, bazı anaokullarında deneysel olarak dahi olsa çocukların kafalarına beyinlerinideki aktiviteleri görüntüleyen bir cihaz yerleştirilip dikkat miktarları görüntülendi. Bu cihaz çocukların dikkatinin derste olup olmadığını belirleyip verileri kaydedebiliyordu.

Eğitimle teknolojinin geleceğinde ise artık okulların popüler bir seçenek olmiyacağını tahmin etmek zor olmaz. Karantina döneminde de anlaşıldığı üzere dersler istenildiği zaman uzaktan da yapılabiliyor ayrıca gelişen internet alt yapısı ile sanal gerçeklik sektörünü düşündüğümüz zaman ileride sanal gerçeklikte okula girmek hem fiziksel bir okul olmasına gerek kalmadığı için hem eğitim fiyatlarını ciddi derecede düşürecek hem de gereksiz iş gücüne maal olmayacaktır. Arıca unutmamak gerekir ki yukarıda da bahsettiğim gibi beyin aktivitilerini görüntüleyen başlıklar hiç de uzak görünmüyor bu eğitim çağının bize katkıları arasında toplu, hızlı, ucuz, ve kontrol edilebilir bir eğitim ortamının yanında düşünebileceğimizin çok daha üstünde bir bilgi alma becerisi vaat ediyor uzaktan eğitim sayesinde bir öğretmen yüzlerce, binlerce hatta gerekirse yüz binlerce öğrenciyle aynı sınıfta ders anlatabilecek bunun sonuçlarını şu andan tahmin etmek ne kadar zor olsada sonuçlarının olumlu yönde olucağını söyleyebiliriz.

(Visited 9 times, 1 visits today)