Geleneksel Oyunlar mı Bilgisayar Oyunları mı?

Geleneksel oyunlar olarak aklıma ilk gelenler saklambaç, yakartop, istop, yağ satarım bal satarım, körebe, elim sende, mendil kapmacadır. Bu oyunlar genellikle açık havada ve grupla oynanır. Her oyunun kendine özgü kuralları vardır. Oyunda kazanan ve kaybeden olur. Oyunu kurallarıyla oynarken rekabet etmeyi, empati yapmayı, konsantrasyonu ve dikkatli olmayı öğreniriz.

Geleneksel oyunlar işbirliği, yardımlaşma, paylaşma, karşılıklı sevgi ve saygı, kurallara uyma gibi değerleri ve becerileri kazandırır. Özellikle sosyal iletişimi güçlendirir. Hayal gücümüzü ve yaratıcılığımızı arttırır. İp ya da topla oynanan bazı oyunlar zamanlama, hızlı düşünme, çabuk karar verme ve uygulama, ritim duygusu ve yön kavramlarını öğretir. Oyun oynarken aslında gerçek yaşamı da öğrenmiş oluruz. Öğrendiklerimiz zihinsel, bedensel, sosyal ve duygusal gelişimimize katkıda bulunur.

Bilgisayar oyunları teknolojik oyunlardır. Bilgisayar oyunlarının sağlıklı olup olmadığı, oyun oynama süremize ve içeriklerine bağlıdır. Bu oyunlar hayatımızı olumsuz etkilememelidir. Ödev yapmayı ve sosyal faaliyetlere ayrılan zamanı engellememelidir. Yaşımıza uygun oyunları seçer ve uygun sürede oynarsak bize yarar sağlayabilirler. Oyun için önerilen yaş grubu genellikle oyunda belirtilir. Oynayabileceğimiz süreyi ise (yaş-1)X10 dakika kuralıyla bulabiliriz. Örneğin; 8 yaşındaysanız (8-1)X10= 70 dakika sizin oynayabileceğiniz süredir.

Bilgisayar oyunları da hayal gücümüzü geliştirir ve arttırır. Sosyal ve bilişsel yeteneklerimizin gelişmesine yardımcı olur. Bilgisayar oyunlarında seviye atlamak veya ilerleme sağlamak için planlama, araştırma, tartışma ve problem çözme becerileriniz olmalıdır. Bu becerileri oyun oynarken sanal hayatta öğrenebilir ve öğrendiklerinizi de gerçek hayatta kullanabilirsiniz. Bilgisayar oyunları da geleneksel oyunlar gibi arkadaş edinme ve paylaşma alanıdır. Sosyalleşmenizi sağlarlar. Diğer oyuncularla oynarken bazen takım çalışması yapmayı bazen rekabet etmeyi öğrenirsiniz. Bilgisayar oyunları doğru kullanılırsa eğitsel, fiziksel ve sosyal gelişimimize yardımcıdır.
Ben arkadaşlarımla dışarıda geleneksel oyunlar oynamayı çok seviyorum. Ama bir o kadar da bilgisayar oyunu oynamayı seviyorum. Aralarında seçim yapmak gerçekten zor. O yüzden seçim yapmıyorum. Her ikisini de oynamak güzel.

(Visited 296 times, 1 visits today)