GELENEKSEL MEDYA İLE SOSYAL MEDYA

Sosyal medya ve geleneksel medya, günümüzde bilgiye erişim ve iletişim açısından önemli roller oynayan iki önemli platformdur. Bu platformların her ikisi de farklı özellikleriyle öne çıkmaktadırlar. Her ikisinin de güvenirlik ve etkililik açısından farklı avantajları ve dezavantajları  vardır. Pek çok yönden birbirlerinden ayrılsalar da ortak noktalarının varlığı göz ardı edilemez. Bu gibi sebeplerden dolayı, sosyal medya ile geleneksel medyayı pek çok açıdan karşılaştırabiliriz.

 

Geleneksel medya, uzun bir geçmişe sahip olan ve genellikle gazete, dergi, televizyon ve radyo gibi araçları kapsayan medya türüdür. Güvenilir kaynaklardan gelen bilgileri derleyip geniş kitlelere hızlı bir şekilde ulaştırma konusunda güçlü ve başarılı bir platformdur. Bu içeriklerin güvenilir olarak kabul edilmesinin temel sebeplerinden biri  de sunulan bilgilerin güvenilir kişiler tarafından denetleniyor olmasıdır. Profesyonel  gazeteciler ve editörler tarafından incelenen bilgiler çoğu zaman daha güvenilir olarak görülür. Özellikle büyük medya kuruluşları, haber doğrulama süreçlerini titizlikle yürüterek kamuoyuna güvenilir bilgi sağlarlar. Fakat, bu platform bazen fazla önyargılı olmasıyla birlikte , kimileri tarafından kolayca manipüle edilebilir olarak görülür.

 

Aynı zamanda, sosyal medya ve internet aracılı platformlar dolayısıyla sosyal medya kullanıcılarının içerik üretmesine, paylaşım yapmasına ve birbirleriyle etkileşimde bulunmasına olanak sağlar. Sosyal medya, gündem konuların ışık hızıyla yayılmasını sağlar ve anlık bilgi aktarımını oldukça arttırır. Bu sayede bilgiler geniş kitlelere hiç zorlanmadan hızlıca ulaşabilirler. Bu avantajın yanında maalesef, sosyal medyanın güvenirlik açısından geliştirilmeye ihtiyacı vardır. Çünkü önemli ve doğru bilgilerin yanında yalan yanlış, tehlikeli bilgilerin yayılması da oldukça muhtemeldir. Mesela doğruluğu kanıtlanmamış yanlış bir haberin, bir saat içerisinde herkese ulaşması pek de alışılmadık bir tablo değildir. Haber kaynaklarının ve içeriklerin doğruluğu ve güvenilirliği açısından yeterli denetim yapılmamaktadır. Bu ve benzeri durumlar insanlarda güvensizliğe sebep olur ve sosyal medya kullanıcısı sayısında düşüşe sebep olur. Diğer bir yandan, algoritmaların seçtiği içeriklerin kullanıcıları bazı seçilmiş görüşlere yönlendirebileceği tehlikesi de bulunmaktadır..

 

Her iki medya türü de pek çok açıdan çeşitli özellikleri barındırmaktadır. Geleneksel medya, çoğunlukla daha derinlemesine ve ayrıntılı araştırmalar sunar. Aynı zaman da bu platform uzman yorumları sunma açısından oldukça başarılıdır. Bu avantaj, konuların daha genel  bir şekilde incelenmesini ve açıklanmasını sağlar. Ne yazık ki, sosyal medya fazla etkileşimli bir medya olduğu için  kullanıcılar düşüncelerini özgürlük sınırlarını aşarak aktarırlar ve bu durum toplumsal tartışmalarla sonuçlanır.

 

Toparlayacak olursam güvenirlik ve etkililik gibi bir çok yönden  sosyal medya ve geleneksel  medya farklı özellikler bulundurur. Her ikisinin de kendilerine has avantaj ve dezavantajları vardır. İki medya platformu da bilgi, haber aktarımı ve kullanıcılara iletişim olanağı sağlamak açısından oldukça önemli ,başarılılardır.  Asıl değerli nokta, her iki platformun da de güvenirlik ve iletişim açısından eksiklerinin kapatılması ve olabileceklerinin en iyisi olmaları için çaba gösterilmesidir.

(Visited 2 times, 1 visits today)