Gelecek İyi mi Kötü mü?

Günden güne insanların ve teknolojinin gelişmesiyle gün geçtikçe dünyada da bir şeyler değişiyor ve günümüzde dünyanın geleceğini etkileyen birçok olay oluyor. Şu anki durumdan ve gidişattan dolayı bazı gençler dünyanın geleceği konusunda karamsar olup pozitif düşünmüyor fakat aynı şekilde bazıları teknolojik gelişmeler sayesinde geleceğe iyimser bakıp günümüzden daha iyi olacağına inanıyor.

 

 

Teknolojik gelişmeler sayesinde insanoğlunun hiç gelişmediği şekilde geliştik. Bu gelişmeler sonucunda sadece dünyada değil uzayda bile yaşayabileceğimizi öğrendik. Bu gibi gelişmeler sayesinde bazı gençler gelecekte bugün dünyada olan sorunları çözebileceğimizi en kötü farklı bir gezegende hayat kurabileceğimizi düşünüyor. Yeni yeni gelişen yapay zekâ teknolojisi de gelecekte hayatlarımızı çok daha fazla kolaylaştıracak gibi gözüküyor. Özellikle son dönemde oldukça popüler olan ve çıkış yapan chatgpt gibi yapay zekâ programları insanlara ve gençlere umut veriyor. Özelikle yapay zekânın programlama açısından yaptığı işler çoğu insan tarafından seviliyor. Fakat bu teknolojinin bu kadar gelişmesi ilerde yazılımcıların iş bulamama gibi sorunlar yaşamasına da sebep olabilir. Fakat her şeye rağmen sürekli öğrenen ve bize yardım eden bir yapay zekânın bulunması büyük bir teknolojik gelişme ve büyük bir umut kaynağı. Diğer yandan uzay bakımından yapılan yeni keşifler de büyük öneme sahip. Geçen yıllarda çekilen ilk kara delik fotoğrafı gibi önemli keşifler uzayı daha iyi anlamamıza ve gelecekte dünyamızın başına bir şey geldiğinde yeni ve insan yaşamına uyumlu bir gezegen bulmak için önemli. Simdi bile insanlar marsa gidebileceğimizi ve oradaki ortamın insan yaşamına uygun olabileceğini söylüyor. Bunların hepsi uçuk ve zaman alsa da en azından gelecek hakkında emin olabileceğimiz tek sey teknolojik gelişimden dolayı her şeyin daha rahat olacağı çünkü şu an, 2010lar ve 2000leri karşılaştırdığımız da üç dönem arasında da teknolojik ve hayatın kolaylığı hakkında uçurumlar kadar fark olduğunu görebiliyoruz. Bazı insanlar ise zaman geçtikçe kendilerini tehlikede düşünüyorlar ve geleceği karamsar bir şekilde düşünüyorlar. Teknolojik gelişmeler her ne kadar hayatımızı kolaylaştırsa da bir o kadar da ham madde ihtiyacını ortaya çıkarmış ve sömürgecilik ve hava, ses, su, ışık gibi birçok alanda kirliliğe sebep olmuştur ve genel olarak iklim değişikliği ve küresel ısınmaya sebep olmuştur. Örnek olarak sanayi devriminden beri dünya yaklaşık olarak 1 derece daha sıcak hale geldi ve havadaki karbondioksit oranı %40 artmıştır ve bunun sebebi fabrikalar ve diğer makinelerden yayılan sera gazlarıdır. Gençler eğer yeteri kadar önlem alınmazsa ve dünya liderleri gibi önemli isimler birlikte bu sorunlara çözüm bulmazlar ise durumun daha da kötü olacağını bildikleri için geleceğe karşı karamsarlar. Ham madde için sırf ülkeler sömürüldüğü için şu an doğal kaynak zengini Afrika açlık çekiyor. Farklı bir gezegen araştırmaları ise daha şu anki gezegenimiz parçalanmamışken onu kurtarmaya bahane oluyor. Gün geçtikçe artık nüfus artışı da yemek ve barınma ihtiyacını artırırken dünyanın kapasitesi yetmiyor.

 

Gençlerin bazıları teknolojik gelişmeler ve geleceğin kolay olacağını ümit ederek geleceğe iyimser bir şekilde bakıyor fakat aynı zamanda bazıları şimdiki problemlerin kartopu etkisi gibi büyüceğini ve çok daha kötü hale geleceğini bildiğinden geleceğe dair karamsar.

(Visited 258 times, 1 visits today)