Atmosferin ısınmasıyla beraber dünyamızdaki canlı çeşitliliği ve biyolojik çeşitlilik yok oluyor. Bunu tekrar lehimize çevirmek bizim elimizde. Kutuplarda buzullar erirken dünyadaki yangınların sayısı her geçen gün artıyor. Bunun en acı ve yakın örneği geçen yıl ve bu yıl ülkemizde yaşanan orman yangınları. Bu olaylarda hepimizin ciğeri yandı. Kutuplardaki buzulların erimesi ile de yaşam alanımızı paylaştığımız diğer canlılardan olan kutup ayıları, penguenler ve diğer kutup canlılarının yaşam alanlarını ve hayatlarını tehlikeye sokuyoruz ve hatta yok ediyoruz. Onların gözünde ölümün timsali olduğumuzdan o kadar eminim ki yemin edebilirim ama ispatlayamam. Peki ya bu sorunların çözümünde üzerimize neler düşüyor.
Hepimizin kullandığı deodorantlar, parfümler, kullandığımız araçlarımızdan çıkan egzoz dumanı ve bunun gibi niceleri dünyamızın bir nevi koruyucusu olan ozon tabakasını deliyor ve dünya üzerinde sera etkisi olarak adlandırdığımız olay gerçekleşiyor. Bu da 8 dakikada bir dünyamıza ulaşan güneş ışınlarının dünyamızdan yansıyıp tekrar uzaya çıkmasını sağlıyor, küresel ısınmanın oluşmasına, dünyanın ortalama sıcaklığının artmasına katkıda bulunuyor. Beyaz kürklü dostlarımızın da ölümüne sebep olan olaylarda buradan tetikleniyor.
Peki ya ilk paragrafın sonunda da sorduğum gibi bu sorunun ortadan kalkması için ne yapabiliriz?
1-Enerji Tasarrufu Ve Verimli Enerji Kullanımı
Evet biliyorum bu konu hakkında o kadar fazla sunum ve reklam gördünüz ki ama şundan da eminim bu bloğu okuyanların yarısından fazlası enerjiyi tasarruflu ya da verimli kullanmıyor, İçlerinde bende varım sabahları okula gitmeden önce yüzümü yıkadığımda banyonun ışığını açık bırakıp unutup çıktığım zamanlar da oluyor…
Şimdi konumuza dönersek enerjiyi verimli kullanmak tam olarak nedir? Bu tanımın anlamını Wikipedia dan buldum: “Enerji verimliliği ürün ve hizmetlerin sağlanması için gereken enerji miktarını azaltma hedefidir.” Bu durumda bir evin iç/dış yalıtımının yapılması sizce buna bir örnek olabilir mi?
Peki enerji tasarrufu nedir? bir enerji kaynağının normal kullanımdan daha az kullanılıp kaynağın tükettiği enerji oranının düşürülme çabasına “enerji tasarrufu” denir. Bir örnekle açıklayacak olursak: Bulaşık ve çamaşır makinalarının tam doldurularak gereğinden fazla ısıda çalıştırmadan yıkamasını sağlamak.
2- Eylem Ve Topluluk Etkinlikleri Düzenleme
Yaşadığımız toplumda bu durumun farkında olmayan ya da farkında olup konuya ilgi göstermeyen oldukça büyük bir kitle var maalesef. Bu kitlelerin farkındalıklarını artırmak, konu hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak için ise aktivist bir bakış açısıyla yaklaşmak oldukça yararlı olacaktır. Bu kapsamda düzenlenecek farkındalık etkinlikleri ve dikkat çekme hareketleri için herkesin hassasiyet göstererek katkıda bulunması önemli bir unsurdur. Mesela doğayı kirletip hayvanların ölümüne sebep olan fabrika ve benzeri yerlerde dikkat çekecek etkinliklerle toplumun konu hakkında bilinçlenmesi sağlanabilir.
3- Sivil Toplum Kuruluşlarına Her Türlü Destek Vermek
Konuyla ilgili aktif çalışmalar yürüten tüm sivil toplum kuruluşlarında gönüllü çalışmak veya bütçemiz ölçüsünde maddi destek sağlamak da yine bilinçli bir vatandaş olarak hepimizin görevidir.
Eğer gelecek nesiler için bir şey yapmak istiyorsak en azından yukarıda değindiğim üç maddeye değinmek bile çok büyük fark yaratacaktır.
May The Force Be With Us…..