Gelecek Ellerimizde

Dünyamızda her yıl 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor, yılda 20 milyar ton su israf ediliyor ve sorunlar  bu maddelerle de bitmiyor. Çevre kirliliği giderek artıyor , su kaynaklarımız tükeniyor ve  doğal kaynaklar bitmenin eşiğinde… daha birçok madde sayabiliriz. Duyarlı olmak ve geleceği şekillendirmek için  önlem almalıyız. Bu önlemlerin başında kişisel farkındalık geliyor. İlk önce evimizde su kullanımını azaltmalı, dönüştürülebilir malzemeler kullanmalı ve ihtiyacımız dışında yiyecek ve giyecek almamalıyız. Çünkü çöpe giden sadece gıda değil o gıdanın üretimi için kullanılan toprak, su ,  çiftçinin emeği…..

Dünyada bir sürü kişi bunlar için çözümler araştırıp onları kendince uyguluyor. Örneğin Şef Ebru Baybara Demir’in yürüttüğü Atık projesi  İlk olarak Mardin ve çevresinde bulunan pazarlardan  atık yiyeceklerin toplanması. Pazar yerleri boşaltılınca sebze ve meyvelerden oluşan ve kasa kasa atılan yiyeceklerin oluşturduğu dağlar gözünüzün önüne gelmiştir. Bu gıdaların  yemek yapılabilecek kısımları sıcak yemek haline getirilip  yemeğe ihtiyacı olan insanlara dağıtılıyor. Bir kısmı konserve yapılıp yine ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Dönüştürülemeyenler ise işlenip  kompost haline getirilerek  doğaya geri dönmesini sağlıyorlar. Nasıl mı? Toprağa zararlı gübre yerine bu kompstlar serildi mi toprak bir sonraki ekim işlemi için kendini yeniliyor ve toprağa ekilen tohumlar daha az su talep ettiğinden tarım için ayrılan sulama azalıyor, sadece Türkiye ‘de tatlı suyun %70’ini tüketen tarım bu suyun %53’ünü  yüzey su kaynaklarından %38’ini yeraltı suyundan karşıladığını düşünürsek muhteşem bir geri dönüşüm olduğunu görürüz. Mardin de başlayan bu proje tüm Türkiye’ye Tarım ve Orman Bakanlığı ile ortak çalışılarak yayılıyor. Bize düşen kısmı da  evlerimizde yemek atıklarını kompost yapabiliriz veya gerektiği kadar yiyecek malzemesi alabiliriz ya da evimizde açık olan elektrik eşyalarını ve muslukları kullanmadığımızda kapatabiliriz ve daha fazla tasarruf yapabiliriz , sadece evimizde de değil dışarıdaki dönüştürülebilir atıkları geri dönüşüm kutularına atabilir ya da gönüllü olarak çevremizdeki atıkları toplayabiliriz ve diğer bireylere bunları yapmalarını söyleyebiliriz böylelikle daha çok tasarruf yapmış oluruz .

Geleceğimiz için yaptığımız tasarruflarla etrafımıza örnek oluşturabiliriz.  Aynı  zamanda dünyamızı iyileştirebilir daha yaşanabilir hale getirebiliriz. Paylaşarak öğrenebilir, öğretebilir ve faydalı olabiliriz. Şunu hiçbir zaman için unutmamalıyız ki dünyamız yaşayabileceğimiz tek gezegen insan, hayvan ve tabiat yaşamının devamı için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeliyiz. Tabiatı gözlemleyerek ders almak  ve bilimin ışığında okumak bizi sorunların çözümüne götürecektir. Daha iyi yarınlar için el ele hep daha iyiye.

(Visited 11 times, 1 visits today)